Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egy rendkívül hatékony téli immunerősítő étel, mégis kevés magyar ismeri

Egy rendkívül hatékony téli immunerősítő étel, mégis kevés magyar ismeri

Egy rendkívül hatékony téli immunerősítő étel, mégis kevés magyar ismeri
Shutterstock/Illusztráció

Ahogy beköszönt az október, a hideg időjárással együtt megérkeznek a szezonális betegségek is: a köhögés, a nátha, az influenza és még a Covid is újra terjed. Az egészségügyi szakértők ezért arra figyelmeztetnek, hogy érdemes étrendi változtatásokkal is támogatni a szervezet védekezőképességét.

Az egyik legszokatlanabb, de leghatékonyabb javaslat: az osztriga fogyasztása. A tengeri herkentyű ugyanis rendkívül gazdag cinkben, ami nemcsak a fertőzések megelőzésében segíthet, hanem abban is, hogy a már kialakult betegség lefolyása rövidebb legyen. Mint hangsúlyozzák: „A változatos, kiegyensúlyozott étrend, amely sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, az egyik legjobb módja annak, hogy támogassuk az immunrendszert. A cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.”

A cikk a videó után folytatódik

A szervezet azonban nem képes önállóan előállítani a cinket, ezért azt táplálékkal vagy étrend-kiegészítővel kell bevinni. Bár bizonyos növényi élelmiszerek – például a zab vagy a földimogyoró – is tartalmaznak cinket, mennyiségük jóval alacsonyabb, mint az állati eredetű forrásokban.

Az ausztrál Health Direct egészségügyi portál kiemeli: „A cink számos élelmiszerben megtalálható. A szervezet jobban képes felszívni az állati eredetű ételekből származó cinket, mint a növényi forrásokból. A legjobb cinkforrás az osztriga, de a vörös hús és a baromfi is jó választás.”

A számok önmagukért beszélnek: egy 90 grammos adag osztriga 15 mg cinket tartalmaz, míg 100 gramm rákban mindössze 6 mg található. Összehasonlításképpen: 120 gramm zabpehely csupán 3 mg-ot, a földimogyoró pedig mindössze 0,9 mg-ot biztosít.

Az osztriga mellett más tengeri ételek – például a rákfélék vagy a szardínia – is tartalmaznak cinket, bár kisebb mennyiségben. Emellett a vörös húsok és a baromfi is hozzájárulhatnak a megfelelő bevitelhez – tudhattuk meg az Express cikkéből. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák: a legfontosabb az, hogy változatos étrendet alakítsunk ki, amelyben a vitaminok és ásványi anyagok széles skálája jelen van.