Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Nagyon nagyot ment tavaly a Telekom

TÉMÁK:
#2022 #Telekom
Fotó: Rékasi Tibor, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója beszédet mond az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen Budapesten, a Laurus Rendezvényközpontban 2021. szeptember 24-én. MTI/Soós Lajos
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Telekom-vezérigazgatója számolt be arról, hogy várakozások feletti volt a 2022-es bevétel.

A menedzsment 5 százalékos várakozását meghaladva, 7,8 százalékkal magasabb árbevételt ért el a Magyar Telekom tavaly a számos kihívás ellenére, ami óriási eredmény, a növekedés motorja a mobiladat volt – mondta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Megjegyezte, hogy a részvények árfolyama reggel a tőzsde nyitásakor már 5 százalék feletti pluszban járt a kedvező számok hatására. Kiemelte, hogy tavaly több mint 25 százalékos növekedést mértek az egy főre jutó átlagos havi mobiladat-fogyasztásban, ami a 2021-es 7,6 gigabájtról 9,7 gigabájtra emelkedett.

A SIM-kártyák száma 5,6 százalékkal közel 6 millióra bővült, ebből 3,8 millió az előfizetéses szerződéses ügyfél. Intenzíven fejlesztették a vezetékes hálózatot, 375 ezer új optikai elérést építettek ki, és már több mint 3,4 millió háztartás számára lett elérhető a gigabites sebesség 1400 településen.

A chatbotot is sokan használják

A Telekom által lefedett hozzáférési pontok 77 százaléka gigabit-képes, a régebbi – például rézhálózat – technológiákat több mint 100 településen kapcsolták le – sorolta. A Telekom alkalmazást az ügyfelek háromnegyede használja, és több mint 1 millió tranzakciót bonyolított Vanda, a mesterségesintelligencia-alapú virtuális üzleti asszisztens. A chatboton keresztül 296 ezer tranzakciót bonyolítottak az ügyfelek.

Kitért arra, hogy 2023-ban arra számítanak, hogy a kihívásokkal teli gazdasági környezet miatt továbbra is nyomás nehezedik majd a nyereségességre, különösen az energiaárak és az emelkedő beszállítói költségek hatására. Ezzel együtt a kereskedelmi teljesítménynek és az ügyfélszerződéseket érintő, korábban bejelentett díjkorrekciónak köszönhetően a tavalyihoz hasonló bevételnövekedésre számítanak 2023-ban.

Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes részletezte, hogy idén az árbevétel 5-10 százalék közötti növekedésével számolnak. Tavaly 7,8 százalékkal, 746,7 milliárd forintra nőtt a csoport összes bevétele az erős mobiladat-kereslet nyomán.

A papír árfolyama szerdán nem változott

A Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül az előző évinél 15,9 százalékkal több, 126,7 milliárd forint volt 2022-ben, az idei évre erről nem közölt terveket a vállalat. Kérdésre válaszolva közölte, hogy a makrogazdasági környezet és az árfolyamváltozások miatt nehéz becslést adni erre.

Kitért arra, hogy a Telekom az inflációs nyomás, az energiaárak és beszállítói költségek erőteljes növekedése miatt hajt végre inflációkövető, 14,5 százalékos díjkorrekciót március 1-től. Az első emelt összegű számlát az üzleti vezetékes szolgáltatással rendelkező ügyfelek márciusban, a lakossági vezetékes, lakossági mobil- és üzleti mobil-előfizetők pedig áprilisban kapják meg.

A vezérigazgató új piaci szolgáltató várható megjelenéséhez kapcsolódó felvetésre azt mondta, hogy erősödni fog a verseny, a stratégiájuk megvan a piacra, annak megfelelően fognak eljárni. A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama szerdán nem változott, 377 forint maradt, forgalma 90,1 millió forint volt. Csütörtökön a nyitást követően már 398,5 forintra erősödött, majd azóta átlépte a 400 forintos ellenállását. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 276 forint, a legmagasabb 434 forint volt.

(MTI)