Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,17 Ft
Font
468,63 Ft
Bitcoin
65,567 $

A TEK még nem fizetett az esztergomi robbantás áldozatát gyászoló családnak

Mint kiderült, az elhunyt családja egyelőre nem kapott kártérítést, a felajánlott összeget ugyanis nem fogadták el.

...svg content...Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Bűnügy

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, nyolc hónappal ezelőtt robbantás történt Esztergombban, amelynek következtében életét vesztette a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósa, valamint maga az elkövető is, továbbá több rendőr és tűzoltó is megsérült. Kónya Gábor Lajost hősi halottá nyilvánították, posztumusz főhadnaggyá léptették elő, október végén pedig végső nyugalomra helyezték, temetésén Pintér Sándor belügyminiszter mellett Hajdu János, a TEK főigazgatója is jelen volt.

Majd fél évvel a tragédia után hivatalosan is lezárta az esztergomi robbantás miatt indított nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, míg a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, dr. Kovács Katalin részletekkel is szolgált ennek kapcsán. A történtek után államfőként, Novák Katalin nyilvánította részvétét a gyászoló családnak, amely egyelőre azonban nem kapott kártérítést, a felajánlott összeget ugyanis nem fogadták el – írja a 24.hu a Blikkre hivatkozva.

Helmeczy László ügyvéd próbált peren kívül megegyezni a TEK-kel a kártérítés összegéről, de sikertelenül. A család jogi képviselője azt mondta, olyan alacsony összegeket tartalmazott az ajánlat, ami méltánytalan egy hősi halottnál. A szülőknek nem ítéltek semmit, csak az özvegynek és a két árvának. Az ügyvéd a pontos összegről nem beszélhetett, de „nagyjából egy garázst lehetne belőle venni a főváros frekventált részén” – derül ki a cikkből.

Hozzáfűzték még azt is: „Egy szülő idős korára ki másra támaszkodhatna, mint az egyedüli gyermekére? (…) Igaz, hogy az életét is köteles egy kommandós feláldozni, de kérdés, mennyire volt indokolt a parancs”. A gyászoló édesanya szerint fiát értelmetlenül küldték a halálba. „Egy gyermek elvesztése természetesen megfizethetetlen, de abszolút méltánytalan az az összeg, amit akartak adni” – tette hozzá a Blikknek nyilatkozva.

A lap szerint minden bizonnyal bíróság dönt majd a kártérítésről. Korábban a felelősség és a kártérítés ügyében feltett parlamenti írásbeli kérdésre Rétvári Bence államtikár azt válaszolta, hogy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény kártérítésről szóló paragrafusa alapján a  rendvédelmi szerv vétkességére tekintet nélkül teljes mértékben felel a hivatásos állomány tagjának a szolgálati viszonyával összefüggésben keletkezett kárért – jegyzik meg.