Teherautókkal hordják a műhavat Moszkva belvárosi utcáiba

not image

Takács Petra

2019. december 30. - 21:20

A város vezetősége egészen egyedi megoldással igyekszik gondoskodni a turisták által is gyakran látogatott utcák téli hangulatáról.

A BBC beszámolója szerint a moszkvai önkormányzat elrendelte a népszerű belvárosi utcák műhóval történő beborítását, hogy valamelyest képesek legyenek felidézni az évszakra egyébként jellemző téli hangulatot.

Az intézkedésre egyébként azért van szükség, mert a megszokott mínuszok helyett december 18-án például 5.6 fokot mértek, ami azért is érdekes, mert ezzel egy 1886 óta fennáló melegrekord dőlt meg. Roman Vilfand, az orosz meteorológiai szolgálat vezetője szerint 2019 volt Oroszország legmelegebb éve, így nem csoda, hogy az enyhe decembert sokan a klímaváltozással is összefüggésbe hozzák, és arra számítanak, hogy a mostani állapot a következő években egyre gyakrabban előfordulhat.

December 19-ei felszólalásában maga Vlagyimir Putyin is megemlítette, hogy Oroszországban kétszer olyan mértékben emelkedett az átlaghőmérséklet, mint globális viszonylatban, emiatt pedig komoly figyelmet kell szentelniük a klímaváltozásra, hogy eredményeket tudjanak elérni.

Egész városok vannak az északi sarkkörön, amik permafrosztra épültek. El tudják képzelni, mi történik, ha ezek olvadni kezdenek? Nagyon súlyos következményei lesznek. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozás következményeit enyhítsük

Vlagyimir Putyin

Amennyiben az előrjelzéseknek hinni lehet, nem kell már sokat várniuk az oroszoknak a megszokott télre, hiszen az év eleje erős lehűléssel indul, ami havazást is hozhat magával.