Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Így hat az idősebb nőkre a tea és a túl sok kávé fogyasztása

Így hat az idősebb nőkre a tea és a túl sok kávé fogyasztása

Így hat az idősebb nőkre a tea és a túl sok kávé fogyasztása
Shutterstock/Illusztráció

A világ két legnépszerűbb forró itala, a kávé és a tea, nemcsak a mindennapi szokásainkat formálja, hanem hosszú távon egészségünkre is hatással van.

Egy új ausztrál kutatás szerint a tea rendszeres fogyasztása idősebb nők esetében javíthatja a csontsűrűséget, míg a túlzott kávéfogyasztás éppen ellenkező hatást válthat ki. A Flinders University kutatói tíz éven át közel 10 000, 65 év feletti nőt követtek, hogy feltárják, milyen összefüggés van a kávé- és teafogyasztás, valamint a csont ásványianyag-sűrűsége (BMD) között.

A cikk a videó után folytatódik

Az eredmények szerint a teaivók csípőcsontjának BMD-értéke kissé magasabb volt, mint azoké, akik nem fogyasztottak teát. Bár a különbség csekélynek tűnik, a kutatók szerint statisztikailag jelentős, és nagyobb populációban komoly hatással lehet a törések előfordulására.

A kutatók nyilatkozatai

A tanulmány társszerzője, Professzor Enwu Liu, a Flinders Egyetem Orvostudományi és Közegészségügyi Karának munkatársa: „Még a csontsűrűség kisebb javulásai is kevesebb törést jelenthetnek nagyobb csoportokban.”

A kávé esetében azonban összetettebb képet mutattak az eredmények. Liu professzor hangsúlyozta: „Összességében a mérsékelt kávéfogyasztás, napi két-három csésze, nem tűnt károsnak a csontokra. Azonban napi öt vagy több csésze már alacsonyabb BMD-értékkel járt, ami arra utal, hogy a túlzott fogyasztás ártalmas lehet.”

Érdekes összefüggést is találtak: „Azoknál a nőknél, akik életük során több alkoholt fogyasztottak, a kávé negatív hatása erősebbnek bizonyult, míg a tea különösen előnyösnek tűnt az elhízott nők esetében.”

A csontlebomlás lassítása

A kutatás másik társszerzője, Ryan Liu kiemelte, hogy a teában található katechinek elősegíthetik a csontképződést és lassíthatják a csontlebomlást. Ezzel szemben a kávé koffeintartalma laboratóriumi vizsgálatok szerint gátolhatja a kalcium felszívódását és befolyásolhatja a csontanyagcserét. „Ezek a hatások kicsik, és tej hozzáadásával részben ellensúlyozhatók.”

„Eredményeink nem azt jelentik, hogy fel kell adni a kávét, vagy liter számra kell inni a teát. De arra utalnak, hogy a mérsékelt teafogyasztás egyszerű módja lehet a csontok egészségének támogatására, míg a túlzott kávéfogyasztás nem ideális, különösen azoknál a nőknél, akik alkoholt is fogyasztanak.”

A kutatás üzenete világos: a napi egy csésze tea nemcsak kellemes szokás, hanem apró lépés lehet az erősebb csontok felé. A mérsékelt kávéfogyasztás biztonságosnak tűnik, de a túlzott mennyiség – különösen napi öt vagy több csésze – növelheti a törések kockázatát. A kutatók szerint a kalcium és a D-vitamin továbbra is a csontok egészségének alapkövei, de „ami a csészében van, az is számíthat”.