A taxisok 30 százalékos emelést akarnak, a Kamara csak 18-ba menne bele

Fotó: Unsplash/Waldemar Brandt
not image

Borbély Fanni

2021. november 19. - 18:36

A taxisok tarifaemelést szeretnének, melyről már korábban is volt szó, amikor az üzemanyagok árai elszálltak.

Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke az Infostart megkeresésére elmondta, több tényező is amellett szól, hogy tarifaemelést eszközöljenek:

“Három évvel ezelőtt emeltünk legutóbb, azóta olyan költségek emelkedésével találkoztunk, ami nagyon mélyen érintette az összes vállalkozást. Mi jóval többször járunk autószervizbe, mint egy átlag autós, a szervizek rezsióradíjak jelentősen változtak, az alkatrészek ára is”.

Szerinte a biztosítók egyfajta “büntetővámot” fizettetnek meg, ráadásul őket is keményen érinti az üzemanyagok áremelkedése:

“Több szám jelent meg az elmúlt hetekben a sajtóban, én a taxisszövetség nevében 30 százalékról beszéltem, a kamara pedig egy olyan statisztikát, illetve költségelemzésen alapuló táblázatot tett le az asztalra, ami arról szól, hogy 18 százalékkal kerülnek az előbb említett költségek többe, mint korábban”.

Metál Zoltán hozzátette, folyamatosan egyeztetnek a budapesti városvezetéssel is a tarifaemelés kapcsán:

“Találkoztunk első körben Budapest vezetőivel – mondta az elnök –, abban maradtunk, hogy létrehozunk két munkacsoportot. Az egyik kizárólag a tarifával foglalkozik, azzal, hogy mi lenne az ideális tarifa, amit a főváros is elfogadna és a mi részünkről is elfogadható, a másik pedig egy szolgáltatási munkacsoport azzal kapcsolatban, hogy milyen módon tudjuk a szolgáltatást változtatni, javítani, vagy esetleg a főváros milyen szolgáltatást tud részünkre adni. Ezek a munkacsoportok november végén, december elején fognak fölállni”.