Tarthatatlan a helyzet az intenzív osztályokon, műtüdőket használnak a fiatal koronavírus-betegeknél Kanadában

Budapest, 2021. április 1. Védőfelszerelést viselő ápoló a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén. MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021.április.8 - 09:36

Meglepő módon nem az idősebb korosztály, hanem éppen a fiatalok vezetik a megbetegedési ranglistákat Kanadában, egyesek pedig olyannyira súlyos állapotban kerülnek kórházba, hogy műtüdővel tudják csak életben tartani őket.

Az úgynevezett ECMO kezelés során extrakorporális membrán oxigenáció történik, ami a lélegeztetőgépekhez hasonlóan működik, bár egy sokkal intenzívebb megoldásról van szó, amit főként 65 év alatti pácienseknél vetnek be.

A Torontói Egyetemi Kórházban múlt héten összesen 19 ECMO-kezelésre szoruló covid-pácienst regisztráltak, közülük 17-en súlyos szövődményekkel küzdöttek, a legrosszabb állapotban lévő betegek tüdeje a koronavírus által előidézett gyulladás következtében szinte csordulásig megtelt folyadékkal.

Hétfőre sem javult a helyzet, továbbra is 14-en maradtak ECMO-n, és szinte mindegyikük 65 év alatti beteg volt.

Mindez tökéletesen mutatja, miként változik az epidemiológiai eloszlás Kanadában, ugyanis a legújabb fertőzési gócpontok már nem az idősotthonokban alakulnak ki, hanem a munkahelyeken és az iskolákban.

A Reuters hírügynökség tudósításából kiderült, hogy bár az idősek oltási programja egyelőre jól halad, a fiatalok szinte tömegével áramlanak be a kórházakba, esetükben ugyanis a vakcináció csupán később kezdődhet.

A kórház igazgatója elmondta, az ECMO-kezelésre szoruló páciensek 55 százaléka éli túl a koronavírus-fertőzést, azonban gyakran egész életre szóló károsodásokat szenvednek, melyeken csupán hosszú évekig tartó terápiával lehet enyhíteni.