Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
372,07 Ft
Euró
398,13 Ft
Font
471,99 Ft
Bitcoin
65,490 $

Tanulmány: az embereknek köszönhető a 2023-as rekordméretű felmelegedés

Egy átfogó tanulmány szerint a globális hőmérséklet-emelkedés mértéke 2023-ban minden eddiginél magasabbra szinte ért, a példátlan meleg 92%-áért pedig az emberi tevékenység a felelős.

...svg content...Fotó: Unsplash/Timo Volz
Greenbox

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy 57 tudósból álló nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a tavalyi rekordhőmérséklet elsősorban az ember okozta éghajlatváltozásnak köszönhető. A kutatók az ENSZ által jóváhagyott módszerek segítségével megállapították, hogy a Föld 2023-ban évtizedes vonatkozásban 0,26 °C-kal melegedett – ez pedig a valaha mért legmagasabb érték.

Bár ez az arány nem feltétlenül jelez jelentős gyorsulást a korábbi évekhez képest, a tanulmány rávilágít a globális felmelegedés riasztó pályájára. A tanulmány vezető szerzője, Piers Forster, a Leedsi Egyetem éghajlatkutatója a felmelegedés megnövekedett ütemét a fosszilis tüzelőanyagok növekvő használatából származó szén-dioxid felhalmozódásának tulajdonítja. Soron kívül Újabb hangfelvétel látott napvilágot Karácsony Gergelyről

Az Earth System Science Data című folyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a hőmérséklet az elmúlt évtizedben az iparosodás előtti szinthez képest körülbelül 1,19 °C-kal melegedett. Ebből a felmelegedésből 1,31°C az emberi tevékenységeknek, elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének tulajdonítható.

Egyre rosszabbak az adatok

A 2023-as felmelegedés fennmaradó 8%-a természetes tényezőknek, például az El Ninónak és az időjárás véletlenszerűségének tulajdonítható. A jelentés azonban hangsúlyozza, hogy ezeket a természetes tényezőket jelentősen felülmúlta az ember okozta felmelegedés.

Sonia Seneviratne, az ETH Zürich társszerzője megjegyezte, hogy 2023 szeptembere különösen szokatlan volt a hőmérséklet-emelkedés szempontjából, noha az általános felmelegedés az előre jelzett tartományokon belül maradt.

Bár a tanulmány nem talált bizonyítékot a fosszilis tüzelőanyagok fokozott égetésén túlmutató jelentős gyorsulásra, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet már most is súlyos. A jelentés becslése szerint a jelenlegi kibocsátási görbe mellett a világ valószínűleg már 4,5 év múlva átlépi a nemzetközileg elfogadott 1,5°C-os (2,7°F) felmelegedési küszöbértéket – ez az a pont, amikor a Föld ökoszisztémájában bekövetkező hatalmas változások egyre valószínűbbé válnak.