Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,25 Ft
Euró
388,20 Ft
Font
456,38 Ft
Bitcoin
67,433 $

Tanulmány: rossz hatással volt a nők alkoholfogyasztására a járványos időszak

Egy friss tanulmány szerint az alkoholfogyasztás közel kétszer annyi nőt juttatott kórházba a világjárvány idején, mint előtte. Az alkohollal kapcsolatos betegségek szövődményeivel küzdők száma is harmadával nőtt a hölgyek körében.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Dr. Bryant Shuey, a Pittsburgh Egyetem adjunktusa szerint az elmúlt évtizedben nőtt az alkoholfogyasztás a nők körében, különösen a járvány idején, a férfiakhoz képest. Elmondása szerint az alkoholfogyasztás növekedése valószínűleg hozzájárul a valóban súlyos, alkohollal összefüggő májbetegséghez, hangulati zavarokhoz, alkohol-megvonási problémákhoz, valamint szív- és gyomorproblémákhoz, ezt pedig tanulmányukban is kimutatták.

Arról, mi állhat a változás hátterében, úgy vélekedett, annak egyik fő oka a járvány idején az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya lehet. „Azok a nők, akiknél a világjárvány előtt alkohollal kapcsolatos problémáik alakultak ki, elveszíthették a kapcsolatot a járóbeteg-ellátójukkal, az alkoholfüggőség-kezelő központtal vagy az Anonim Alkoholisták támogató csoportjával, ami aztán még nagyobb bajba sodorta őket” – fogalmazott a szakember. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

Az Economx a CNN-re hivatkozva azt írja, kutatások bizonyítják, hogy az elmúlt évtized folyamán kétszer olyan gyorsan nőtt azon 35-50 év közötti nők aránya, akik egymás után öt vagy több italt isznak meg, mint a férfiak esetén. Ez a tendencia pedig a pandémia idején még tovább romlott. Egyúttal kifejtik, a diagnózisok 54-66%-a az alkohollal összefüggő májbetegségek szövődményeit mutatták, mint például a cirrózis, azaz a májzsugor.

Az alkoholmegvonás és az alkohollal összefüggő hangulatzavarok miatti megbetegedések 29-39%-ot tették ki – részletezik a cikkben. A tanulmány szerint az alkohollal kapcsolatos kórházi kezelések 3-5%-a volt kardiomiopátia vagy szívritmuszavar miatt, míg 1-3%-a az alkohol okozta gyomorvérzés miatt. Bár a tanulmány nem tudta meghatározni a pontos okot, Ibraheem Karaye, a New York-i Hempstead-i Hofstra Egyetem népegészségügyi adjunktusa azt mondta:

Az emelkedésre magyarázattal szolgálhat az, hogy a nőknek már a világjárvány előtt is gondjaik voltak az itallal. „A járvány súlyosbította az állapotukat” – tette hozzá. Január elején arról is beszámoltunk, hogy sok gyerek került kórházba szilveszterkor alkoholmérgezés miatt. Mint kiderült, a mentők 206 embert szállítottak kórházba túlzott alkoholfogyasztás miatt, közülük többen is kiskorúak voltak, akik még a 18. életévüket sem töltötték be.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.