Tanulmány: érdemes vigyázni ezekkel az ételekkel, a marketing megtéveszti a szülőket
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek elhízást és növekedési problémákat okozhatnak, emellett fokozhatják egyes betegségek kockázatát.
A Sao Paulo-i Egyetem szakértőinek kutatását 8 országban végezték el, amelyben több mint 66 ezer gyermek étrendjét hasonlították össze, s arra jutottak, hogy meglehetősen rossz a helyzet, ezért mielőbb cselekedni kell az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése érdekében.
Kiemelték, hogy az Egyesült Királyságban (61%) élő, 5 éven aluli gyermekek fogyasztják a legtöbb ilyen jellegű ételt (pl. babakekszeket, puffasztott chipszeket és egyéb készételeket), amelyet az Egyesült Államok (58%) és Ausztrália (47%) követ.
A Telegraph szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek ipari feldolgozással készülnek, számos adalékanyagot tartalmazhatnak, ráadásul kevesebb tápanyag és több kalória, cukor, illetve só van bennük, mint a kevésbé feldolgozott változatokban.
Egyes kutatások pedig arra világítottak rá, hogy ezen termékek elhízást és növekedési problémákat okozhatnak, emellett fokozhatják egyes betegségek (rák, szívbetegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás) kockázatát – számolt be az Index.
A First Steps Nutrition Trust jótékonysági szervezet kiemelte, hogy sok szülő azt gondolja, a bébiételek polca biztonságos hely, ahol egészséges választékot kaphatnak (ezzel kihasználva az időhiányban szenvedőket), de a marketinggel teljesen félrevezetik őket, ezért nem árt résen lenni.