Az ENSZ szerint a tálibok megszegik ígéreteiket, leginkább a nők jogaival kapcsolatban

Fotó: MTI/AP/Mohammad Aszif Hán
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 14. - 21:59

Az afganisztáni tálib vezetők ellentmondtak a jogokkal kapcsolatos nyilvános ígéreteiknek, többek között azzal, hogy a nőknek otthon kell maradniuk, a tizenéves lányokat nem engedik be az iskolába, és házról házra járva keresik egykori ellenségeiket – közölte hétfőn az ENSZ egyik tisztviselője.

Michelle Bachelet emberi jogi főbiztos szerint Afganisztán “új és veszélyes szakaszba” lépett, mióta a militáns iszlamista csoport a múlt hónapban átvette a hatalmat, és sok nő, valamint az etnikai és vallási közösségek tagjai is nagyon aggódnak a kialakult helyzet miatt.

“Ellentétben azokkal a biztosítékokkal, amelyek szerint a tálibok tiszteletben tartják a nők jogait, az elmúlt három hétben a nőket fokozatosan kizárták a közéletből”

– mondta az Emberi Jogi Tanács genfi ülésén.

Bachelet megdöbbenésének adott hangot a tálib kormány összetétele miatt, megjegyezve, hogy a nők nem tagjai, és a tálibok között a pastuk dominálnak. Néhány helyen a 12 év feletti lányokat kitiltották az iskolából, míg a nőknek azt mondták, hogy maradjanak otthon, ami kísértetiesen hasonlít a tálibok 1996-2001 közötti elnyomó uralmára, mielőtt az Egyesült Államok vezette invázió megdöntötte őket – írja a Reuters.

Bachelet rámutatott más megszegett ígéretekre, amelyek az előző kormányhoz kötődő volt köztisztviselők és biztonsági tisztek amnesztiájának megadására és a házkutatások betiltására vonatkoztak. Az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez több bejelentés is érkezett, miszerint házkutatásokat tartottak azoknál, akik amerikai vállalatokkal és biztonsági erőkkel dolgoztak, miközben az ENSZ egyes munkatársai egyre több támadásról és fenyegetésről számoltak be – tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy hiteles állítások érkeztek néhány volt afgán katonatiszt megtorló gyilkosságairól is. Bachelet felszólított egy, az afganisztáni jogokat felügyelő mechanizmus létrehozására:

“Ismételten felszólítom a Tanácsot, hogy tegyen bátor és erőteljes lépéseket a válság súlyosságának megfelelően”.