Szuveníreket akart hazavinni, kiderült, hogy 200 éves műtárgyak voltak, 15 év börtön vár rá

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. június 9. - 06:36

A brit férfit 15 év börtönre ítélték, miután egy iraki bíróság hétfőn kimondta, a férfi egy műkincscsempész.

Jim Fitton, a nyugalmazott geológus esete nemzetközi figyelmet váltott ki, a bagdadi bíróság által meghozott ítélet pedig nem csupán őt, de védőügyvédjét is meglepte, mivel azzal érveltek a bíróságon, hogy a 66 éves férfi nem akart elkövetni bűncselekményt.

Az ügyvéd megdöbbenve nyilatkozott az AP-nek a bírósági ítélethozatal után, s megosztotta, azt gondolta, legrosszabb esetben is maximum egy év felfüggesztett börtönre ítélik ügyfelét, ám végül 15 év letöltendő börtönbüntetés lett az ítélet. Az ügyben Fitton mellett egy német állampolgárt is bíróság elé állítottak, ám őt végül nem ítélték el, mondván, nem volt bűncselekményi szándéka.

A Washington Post azt írja, a bíró ugyanis úgy ítélte meg, hogy azzal, hogy a több mint 200 éves műtárgyakat ki akarta vinni az országból, egyértelműen hajlandóságot mutatott arra, hogy bűncselekményt kövessen el. Nem kívánta figyelembe venni az ügyvéd érveit, aki kifejtette, Fitton nem ismerte a hatályos iraki törvényeket, ahogyan a műtárgyak valós értékét sem.

Fittont és a német állampolgárságú Volker Waldmant március 20-án tartóztatták le a bagdadi repülőtéren, miután az ellenőrzés során fény derült arra, hogy a poggyászukban több műtárgy is van. A két férfi egy turisztikai expedíció során látogatott meg egy ókori helyszínt, ahonnan különböző tárgyakat vittek magukkal.

Az iraki hatóságok összesen 12 cserépdarabot, valamint egyéb értékes leleteket találtak Fitton bőröndjében, melyek mindegyikét szuvenírként akarta hazavinni magával a volt geológus. Mivel az iraki törvények rendkívül szigorúak a régiségek tekintetében, a csempészet vádja mellett akár a legsúlyosabb büntetést is kiszabhatják Fittonra, így akár halálbüntetésre is ítélhetik a férfit, ám szerencsére ez még a bíróság szerint is egy igen távoli lehetőség.