Szupertakarmányt fejlesztettek malacoknak Japánban, két legyet ütnek egy csapásra
Különleges ökotápot kapnak a disznók, melyeket ételmaradékokból kotyvasztanak össze.
Japánban komoly problémát okoz az élelmiszerhulladék mértéke, melynek újrahasznosítása kulcsfontosságú, annak érdekében, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon a szigetország. Úgy tűnik, most végre találtak egy olyan megoldást, ami mindenkinek jó lehet.
A Japan Food Ecology Center nevű szervezet vezetője, Takahasi Koicsi, állatorvosi tapasztalatait felhasználva fejlesztette ki azt az eljárást, ami fermentálás útján állít elő disznótápot. Az erjedés után egyfajta joghurtszerű anyagot kapnak, ami tökéletes táplálékforrás a haszonállatok számára.
A receptúra optimális a sertések növekedése és a hús minőségének szempontjából is, ráadásul a takarmány elkészítése olcsóbb és környezetkímélőbb, mintha elégetnék az élelmiszerhulladékot – írja a BGR.
A tervek szerint naponta csaknem 40 tonna sertéstáp készül kezdetben, azonban Koicsi nem szabadalmaztatta ötletét, így gyakorlatilag országszerte átvehetik az ötletet, melyben az élelmiszerláncok is partnerek.
Már most dollármilliós éves bevételt várnak a gyártók, ezzel szemben a hulladékégetés több mint 5 milliárd dollárjába kerül évente az országnak, így van még mit csökkenteni a mutatókon. Mint ahogy az évi 28,4 millió tonna kidobott élelmiszeren is bőven lehet lefaragni az ilyen megoldásokkal.