Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,38 Ft
Euró
390,79 Ft
Font
464,33 Ft
Bitcoin
65,928 $

Sztrájk miatt több mint 20 járatát törölte a román légitársaság

A Tarom légitársaság több mint 20 járatát kényszerült törölni hétfőn a személyzet váratlan hiányzásai miatt.

...svg content...Fotó: Unsplash/Aron Marinelli
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A román állami légitársaság, a Tarom jelentős működési zavarokat tapasztalt hétfőn, amikor számos járatát kellett törölnie a személyzet tagjainak tömeges távolmaradása következtében. A légitársaság közleménye szerint az érintett járatoknál legalább egy személyzeti tag egészségügyi okokra hivatkozva nem jelent meg szolgálatra.

A törlések több belföldi és nemzetközi útvonalat érintettek, beleértve olyan célállomásokat, mint Kairó, Bejrút, Ammán, Jászvásár, Nagyvárad, Isztambul, Budapest, Frankfurt, Amszterdam és Párizs. Ennek eredményeként az ezekből a városokból Bukarestbe tervezett visszaúti járatokat is törölni kellett. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

A munkavállalók spontán tiltakozása miatt utasok százai kényszerültek arra, hogy a bukaresti nemzetközi repülőtér várótermeiben töltsék az éjszakát, miközben alternatív utazási lehetőségekre vártak. A Tarom ígéretet tett, hogy mihamarabb felveszi a kapcsolatot az érintett utasokkal, és felajánlja számukra a járatok átütemezését, alternatív utazási lehetőségeket vagy a jegyár visszatérítését.

A legfőbb problémát a fizetés elégtelensége okozza

A pilóták képviselője, Cezar Osiceanu a G4Media.ro hírportálnak nyilatkozva elmondta, a legfőbb problémát a fizetés elégtelensége okozza. Állítása szerint a Tarom pilótáinak fizetése gyakorlatilag 2007 óta nem emelkedett, átlagosan havi 4500 euró körül mozog, szemben a magánlégitársaságoknál jellemző legalább 10 ezer eurós bérrel.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

A tiltakozó akció a törvényi szabályozás egy kiskapuját használta ki, amely lehetővé teszi a pilóták számára, hogy egészségügyi okokra hivatkozva két szabadnapot vegyenek ki. Médiaforrások szerint közel 30 Tarom pilóta élt egyszerre ezzel a lehetőséggel.

Az 1954-ben alapított Tarom jelenleg 18 repülőgépből álló flottával rendelkezik, és 70 úticélra üzemeltet rendszeres járatokat. A légitársaság, amely 2007 óta veszteségesen működik, nemrégiben 95 millió eurós állami támogatást kapott az Európai Bizottságtól átszervezési célokra. Tavaly 2,3 millió utast szállított, ezzel a harmadik legnagyobb forgalmú légitársaság volt Romániában a Wizzair és a Ryanair mögött.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.

Magyar Péter tagadja, hogy vezetőnek és politikusnak készült volna

Magyar Péter most azt állítja, vezetőnek és politikusnak sem készült, amiben sokan kételkednek, látván azt, hogyan építette fel magát.