Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,737 $

Elfogyott a dolgozók türelme, ma sztrájk lesz a kecskeméti Mercedes-gyárban

A szakszervezet közleménye alapján a dolgozók figyelmeztető sztrájkot tartanak szerda délután a kecskeméti Mercedes-gyár több részlegén.

...svg content...Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Vasas Szakszervezeti Szövetség Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél működő MBMH Vasas Alapszervezetének tagjai és a munkavállalók figyelmeztető sztrájkot tartanak a kecskeméti telephely 3 szervezeti egységénél (présüzem, fényezőüzem, összeszerelőüzem) 2024. március 13-án 15 és 17 óra között a 2024. évi bérköveteléseikért – számolt be a Portfolio a szakszervezet közleményére hivatkozva.

Mint írják, 2023. októbere óta tizennégy bértárgyalási fordulóra került sor, azonban mind a mai napig nincs bérmegállapodás 2024. évre. Sőt, a munkáltató ahhoz sem járult hozzá, hogy a cégnél dolgozó munkavállalók megismerjék a bérajánlatát – emelik ki. 2024. február 26-án megalakult a sztrájkbizottság. Az MBMH Vasas Alapszervezet követelései: Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

  • 14%-os alapbéremelés 2024-re
  • 12%-os alapbéremelés 2025-re
  • Mindkét évben 600 ezer forint cafeteria kifizetés
  • A vakáció juttatás 600 ezer forintra emelése
  • kilométerenként 40 forintos bejárási támogatás
  • 8 nap szabadság, amivel a munkavállalók rendelkeznek
  • 2025-ben egyszeri bruttó 250 ezer forintos kifizetés
  • 2026-ban egyszeri 500 ezer forintos kifizetés
  • A Munka Törvénykönyve által a szakszervezet részére biztosított munkaidő-kedvezmény mértékén felül 20 % munkaidő-kedvezmény biztosítása.

A Sztrájkbizottság és a szakszervezet várják a munkáltató új ajánlatát, és javaslatát a következő tárgyalás időpontjára – zárul a közlemény. Emellett korábban arról is beszámoltunk, hogy múlt kedden is folytatódott a négynaposra tervezett sztrájk a pécsi helyi közösségi közlekedésben, mivel a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke jelezte, hogy nem sikerült megállapodni a bérek kapcsán.

Mindezt a Tüke Busz Zrt. mellett működő és a sofőrök többségét tömörítő érdekképviselet elnöke is megerősítette, hozzátéve, hogy a bértárgyalások megrekedtek. Mint ismert, a sztrájkkal az volt a cél, hogy 20%-os alapbéremelést érjenek el a társaság által biztosított 18,5 helyett. Ám a szakszervezet már akkor leszögezte, hogy amennyiben március 7-ig nem lesz megegyezés, illetve „nem fullad ki” a munkabeszüntetés, a SZAKSZ a bérkövetelését 25%-ra módosítja.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.