Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Bebizonyították, hogy az intenzív testmozgás csökkenti a szorongásérzetet

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 12. - 04:07

Pszichológusok és pszichiáter szakorvosok egyaránt a rendszeres sportolást ajánlják a szorongással és depresszióval küzdő pácienseknek, egy új tanulmány pedig megerősítette a testmozgás pozitív hatásait.

Mindannyian átéltünk már életünk során szorongást, amit vagy sikerült rövid időn belül feloldanunk, vagy velünk maradt hosszabb távon, és depressziót idézett elő. Sajnos vannak embertársaink, akikre érzékenyebben hatnak a stresszorok, így állandó szorongásérzettel kell élniük, azonban jó hír, hogy van kiút a lelki mélypontról.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

A Göteborgi Egyetem kutatói egy szorongásos zavarokban szenvedő önkéntesekből álló 286 fős csoporton vizsgálták meg 12 héten keresztül, pontosan milyen hatásokkal van rájuk a rendszeres, intenzív testmozgás.

Két csoportra osztották a résztvevőket: az egyik csoportban lévők számára heti háromszor 60 perces tornát írtak elő bemelegítéssel, míg a másik csoportba soroltak esetében 45 percig tartó intenzív aerob és erőnléti edzést alkalmaztak pihenési és nyújtási rezsimekkel vegyítve.

Mindkét csoportnál megfigyelték, hogy a magas szorongásérzet a 12 hétig tartó program lefolytatása után minimálisra csökkent, azonban óriási eltérések mutatkoztak az edzés intenzitása tekintetében.

A tudósok kimutatták, hogy míg a közepes intenzitású testmozgást végzők esetében a specifikus tényezők alapján felállított javulási faktor 3,62 pontot vett fel, addig az intenzív edzést folytatóknál 4,88 pontot mértek, ami szignifikáns különbségként értékelhető az utóbbiak javára.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy héten öt alkalommal 15-20 percet aktívan edzünk, legyen szó éppen súlyemelésről vagy rövid, ám annál intenzívebb kardio edzésről, akkor redukálhatjuk a szorongást és a stresszt, a feszültséget pedig anélkül vezethetjük le, hogy felgyülemlene bennünk.