Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,42 Ft
Euró
394,94 Ft
Font
465,84 Ft
Bitcoin
61,037 $

Szlávik: a legfontosabb fázist hagyták ki az oroszok

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai osztályának főorvosa az Inforádiónak adott interjújában fogalmazott úgy, az oroszok rendkívül elsiették a koronavírus-vakcinájuk törzskönyvezését, és egy nagyon fontos fázist kihagytak.

Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai osztályának főorvosa az Inforádiónak adott interjújában fogalmazott úgy, az oroszok rendkívül elsiették a koronavírus-vakcinájuk törzskönyvezését, és egy nagyon fontos fázist kihagytak.

Szinte bombaként robbant a hír, amikor Oroszország bejelentette, megalkották és törzskönyvezték az első sikeres SARS-CoV-2 elleni védőoltást a világon. A Gamaleya Intézet oltóanyaga azért volt meglepő, mert eddig a sajtó főleg az AstraZeneca, a Moderna, a Pfizer-BioNTech vagy esetleg a három kínai fejlesztésű vakcináról beszélt, mint potenciális első oltóanyag. Soron kívül Valaki magára tetováltatta Magyar Péter arcmását (videó)

Az említett vakcinák viszont leghamarabb jövő év elején állhatnak abban a stádiumban, hogy kezdeményezhessék egyáltalán a törzskönyvezésüket, mert még a harmadik fázisnál járnak, vagyis jelenleg több tízezres mintán vizsgálják a védőoltás hatékonyságát, illetve biztonságosságát, hogy mennyire működik egyáltalán az ellenanyag.

Itt rejlik az orosz csoda, amit Szlávik is kiemel: az oroszok úgy, ahogy van kihagyták ezt a harmadik fázist, hanem rögtön a második után megadták a hatósági engedélyt, szóval lényegében „élesben” végzik a harmadik fázist. Szlávik szerint ez azért is problémás, mert a harmadik fázis irányított kísérlet, mivel a tesztalanyok egy csoportjának placebót adnak, hogy teljesebb képet kapjanak a széleskörű oltottság potenciáljáról.

Szlávik szerint az orosz megoldás egy korábbi technológián alapul, amelyet a kutatók az előző koronavírus és az ebola esetében is alkalmaztak, csak átalakították, hogy a SARS-CoV-2 ellen is effektív legyen. A csodatempó oka az említett harmadik fázis átugrása, ám a főorvos szerint ha ezt ők is elvégzik, több hónapon keresztül tartott volna egyáltalán a tesztalanyok beoltása is.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/30-uj-koronavirus-fertozottet-talaltak-az-orszagban/

„Ebben az ütemben az orosz vakcina tesztjei is jövő év elején fejeződtek volna be, és akkor lehetett volna kijelenteni, hogy a védőoltás biztonságos és hatékony. Ezt kerülték meg az orosz törzskönyvezési szakemberek, ami teljesen helytelen még akkor is, ha bebizonyosodik, hogy az orosz oltás valóban hatékonynak bizonyul”

mondta Szlávik.

A főorvos azt is kiemeli, várakozásai szerint 2021 eleje előtt egy komolyan vehető oltás nem fog engedélyt kapni, ugyanis habár számos biztonságosnak tűnő és immunválaszt előidéző vakcina van teszt alatt, ameddig járványos körülmények között ki nem próbálják, addig nem lehet biztosan a hatékonyságot kimutatni.

„És akkor még mindig nem tudjuk, hogy mit ad majd a védőoltás: nem fertőződik meg az ember, vagy a betegség súlyosságát csökkenti, esetleg a halálozást szünteti meg, mint például az influenza esetében. Ehhez idő kell, és ezt nem szabad megspórolni”, figyelmeztetett Szlávik.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/nincsenek-hasra-esve-a-magyar-szakertok-az-orosz-vakcinatol/

Deutsch Tamás: Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc szorosan együttműködik egymással

Deutsch Tamás átlát a szitán, szerinte hiábavaló a "cicaharc" Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc között, szorosan együttműködnek az európai politkában.

Neymar egyre keményebben edz (fotók)

Láthatóan remek úton halad előre Neymar, aki egy nagyon súlyos sérülésből térhet vissza hamarosan.

További három miniszteri biztos és egy államtitkár kinevezéséről döntött a kormány

Hivatalosan is kinevezték Varga-Bajusz Veronikát államtitkárnak, de a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a külgazdasági és külügyminiszter is nevezett ki miniszteri biztosokat.