Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,42 Ft
Euró
380,31 Ft
Font
443,06 Ft
Bitcoin
41,843 $

Még a szezon kezdete előtt érdemes felvenni a koronavírus elleni emlékeztető oltást

Erre Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem adjunktusa hívta fel a figyelmet.

Fotó: Unsplash/Mohammad Shahhosseini
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem adjunktusa a Szabad Európának adott interjújában mutatott rá arra, hogy a koronavírus is besorolható az őszi-téli szezonban megszokott légúti fertőzések közé, így javallott még a szezon kezdete előtt felvenni a koronavírus és az influenza elleni emlékeztető oltást is.

A szakember főként a 60 év felettieknek, valamint a krónikus betegeknek javasolja az emlékeztető oltások felvételét, kiemelve, hogy a koronavírus újabb variánsainak megjelenése a vírus evolúciójának természetes folyamata, baj pedig csak akkor van, ha az új variáns nagyot változik. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Megjegyezte, jelenleg nem ezt lehet tapasztalni, ugyanis most az omikronhoz rendkívül hasonló változatok terjednek:

„Amit tehetünk, hogy felkészülünk a légúti fertőzések szezonjára. A Coviddal kapcsolatban is hasonlóan kell gondolkodni, mint a szezonális influenzánál. Ha a családban van veszélyeztetett a kora vagy betegsége miatt, neki mindenképp ajánlott az oltások felvétele, lehetőleg még a szezon kezdete előtt.”

Kemenesi leszögezte, véleménye szerint biztos, hogy emelkedni fog a légúti megbetegedések száma, ugyanakkor az, hogy a koronavírus milyen arányban lesz benne, egyelőre rejtély.

Végezetül hozzátette, noha több másik országban, például az Egyesült Államokban is érvényben van egy oltási stratégia és ajánlás, ilyen Magyarországon nincs, ráadásul a készleten lévő vakcinák összetételéről sem lehet tudni semmit.