Clouds
21 Budapest
Dollár
359,33 Ft
Euró
389,68 Ft
Font
443,60 Ft
Bitcoin
22,819 $

Szétlőttek két alállomást, 40 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Karolinában

Fotó: Unsplash/Andrey Metelev
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Észak-Karolinában mintegy 40 ezer ügyfél maradt áram nélkül, miután szombat éjjel ismeretlenek szétlőttek két alállomást.

A CNN jelentése szerint a hatóságok vészhelyzetet hirdettek, és büntetőjogi vizsgálat is kezdetét vette, miután bizonyítékot találtak arra, hogy ismeretlenek szétlőttek két alállomást, melynek következtében mintegy 40 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Karolinában.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Moore megyében szombat este 7 óra környékén jelentettek először áramkimaradásról, mely elég gyorsan elterjedt a megye középső és déli területeire is, ezzel teljesen kiiktatva az áramot a háztartásokban és a vállalkozásoknál.

A Moore megyei seriff hivatala arról számolt be, hogy a közműszolgáltatók munkatársai azonnal a helyszínekre siettek, s arra utaló jeleket találtak, hogy valaki szándékosan rongálta meg az alállomásokat.

Vizsgálat indult a szándékos rongálás miatt

A rongálás miatt szövetségi és állami nyomozók indítottak közös vizsgálatot, hogy megtalálják az ismeretlen gyanúsítottat, miközben a közművesek azon dolgoznak, hogy mihamarabb helyreállítsák az áramellátást, mely a több millió dolláros károk miatt akár egészen csütörtökig is eltarthat.

Vasárnap estig több mint 33 ezer háztartásban nem volt áram, Ronnie Fields Moore megyei seriff pedig hangsúlyozta, az alállomások meglátása szerint “célpontok voltak” a támadások pedig “szándékosak voltak”. A seriff szerint a támadók több lövést is leadtak a két alállomásra, akik “pontosan tudták, hogy mit csinálnak”.

Az egyik helyszínen még a kaput is leszedték a zsanérokról, s bár a seriff nem kívánta kijelenteni, hogy ez a bűncselekmény kimeríti-e a belföldi terrorizmus fogalmát, megjegyezte, hogy eddig egyetlen csoport sem jelentkezett, hogy magára vállalja a támadásokat az alállomások ellen.

Miután a seriff hivatala szombat este bejelentette, hogy az áramkimaradás egy szándékos akciónak tűnik, a megye vasárnap szükségállapotot hirdetett, továbbá vasárnap este 21 órától reggel 5 óráig kijárási tilalmat rendelt el. Vasárnapra egy generátorral működő menedékhelyet nyitottak a helyieknek, akiknek még hosszú napokat kell várniuk, míg az áram szolgáltatás helyreáll.