Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Szeptember kincsei – 5 szezonális zöldség, ami ilyenkor a legfinomabb

Szeptember kincsei – 5 szezonális zöldség, ami ilyenkor a legfinomabb

Szeptember kincsei – 5 szezonális zöldség, ami ilyenkor a legfinomabb
Shutterstock

Szeptember a konyhakert és a piac egyik legszínesebb hónapja: a nyár utolsó napsugarai még érlelik a termést, de már megjelennek az ősz első bőséges ajándékai is.

Ilyenkor a zöldségek íze koncentráltabb, tápanyagtartalmuk a csúcson van, és a frissességük is páratlan. Ez az időszak ideális arra, hogy a szezonális alapanyagokból változatos, egészséges ételeket készítsünk.

A cikk a videó után folytatódik

A szezonális fogyasztás nemcsak a pénztárcánknak kedvez, hanem a környezetnek is. A helyben termett zöldségek rövidebb utat tesznek meg a termelőtől az asztalig, így kisebb az ökológiai lábnyomuk, és kevesebb tartósítószerre, csomagolóanyagra van szükség. Emellett a frissen szedett termények íze és állaga is összehasonlíthatatlan a hosszú ideig tárolt vagy importált zöldségekével.

A szeptemberi zöldségek sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy új recepteket próbáljunk ki, vagy a hagyományos ételeket frissítsük fel. A cékla, a brokkoli, a padlizsán, a tökfélék és a sárgarépa mind-mind más-más ízvilágot és textúrát kínálnak, így a konyhában is kreatívabban alkothatunk.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk ezt az öt zöldséget, kitérve a tápanyagtartalmukra, egészségügyi előnyeikre, felhasználási lehetőségeikre és tárolási tippjeikre. A végén egy táblázatban összefoglaljuk a legfontosabb hatóanyagokat és előnyöket, hogy könnyen átlátható legyen, miért érdemes őket rendszeresen fogyasztani.

1. Cékla

A cékla szeptemberben különösen édes és lédús, mivel a nyári napsütés és a hűvösebb éjszakák tökéletesen kiegyensúlyozzák a cukortartalmát. Ez a gyökérzöldség nemcsak a színével dobja fel az ételeket, hanem gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás is.

Magas folsavtartalma miatt kifejezetten ajánlott várandós nőknek, de a benne található kálium és mangán is fontos szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében. A cékla antioxidánsai, különösen a betalainok, segíthetnek a gyulladások csökkentésében és a sejtek védelmében.

Felhasználása rendkívül sokoldalú: nyersen reszelve salátákba, sütve köretként, főzve levesekbe vagy pürésítve krémekbe is kiváló. A céklalé frissítő és méregtelenítő hatású, sportolók körében pedig teljesítményfokozóként is ismert. Tárolás szempontjából a cékla hűvös, sötét helyen akár hetekig is eláll, de a frissesség megőrzése érdekében érdemes minél hamarabb felhasználni. A levelek is ehetők, spenóthoz hasonlóan elkészítve.

2. Brokkoli

Shutterstock

A brokkoli szeptemberben a legzamatosabb, mivel a nyári növekedési időszak után a hűvösebb időjárás fokozza az ízét és a tápanyagtartalmát. Ez a keresztesvirágú zöldség igazi vitaminbomba, különösen C- és K-vitaminban gazdag.

A brokkoli rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, a csontok egészségéhez és a véralvadás megfelelő működéséhez. Magas rosttartalma segíti az emésztést, és hosszabb távon hozzájárulhat a testsúly kontrollálásához.

Konyhai felhasználása sokrétű: párolva megőrzi a legtöbb tápanyagát, de sütve, levesekben vagy rakott ételekben is finom. A brokkoli szára is ehető, érdemes vékonyra szeletelve felhasználni, például wokban vagy salátákban. Tároláskor a brokkolit hűtőben, perforált zacskóban érdemes tartani, hogy ne veszítse el gyorsan a frissességét. Fagyasztva is jól eláll, így a szezonon kívül is élvezhetjük.

Shutterstock

3. Padlizsán

A padlizsán szeptemberben éri el a legjobb állapotát: héja fényes, húsa feszes, magjai aprók. Ez a zöldség nemcsak ízletes, hanem magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően egészségvédő hatású is.

A benne található nasunin nevű antioxidáns segíthet a sejtek védelmében, míg a rosttartalma támogatja az emésztést. A padlizsán alacsony kalóriatartalmú, így diétás étrendbe is jól beilleszthető.

Felhasználása rendkívül változatos: a klasszikus padlizsánkrém mellett grillezve, töltve, rakott ételekben vagy curryben is remek. A héját érdemes meghagyni, mivel sok tápanyag található benne. A padlizsánt hűvös, száraz helyen tartsuk, de ne hűtőben, mert ott gyorsabban veszít az állagából. Frissen a legfinomabb, de rövid ideig fagyasztható is, előzetes hőkezelés után.

Shutterstock

4. Tökfélék

A tökfélék – legyen szó sütőtökről, spárgatökről vagy főzőtökről – szeptemberben kezdenek igazán beérni. Ezek a zöldségek gazdagok A-vitaminban, C-vitaminban, káliumban és rostban.

A sütőtök béta-karotin-tartalma különösen magas, ami a szem egészségének megőrzésében játszik szerepet. Emellett antioxidánsai segíthetnek a bőr védelmében és az immunrendszer erősítésében.

Felhasználásuk sokrétű: krémlevesként, sült köretként, pitében vagy akár tésztaszószként is kiválóak. A spárgatök és a főzőtök könnyen párosítható más zöldségekkel, húsokkal. Hűvös, száraz helyen hetekig elállnak, a sütőtök pedig akár hónapokig is. A felvágott darabokat hűtőben, fóliába csomagolva érdemes tartani.

Shutterstock

5. Sárgarépa

A sárgarépa szeptemberben különösen édes, mivel a nyári napsütés és az őszi hűvös éjszakák kiegyensúlyozzák a cukortartalmát. Ez a gyökérzöldség az egyik legismertebb béta-karotin-forrás.

A béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben, ami fontos a látás, a bőr és az immunrendszer egészségéhez. Emellett a sárgarépa rosttartalma segíti az emésztést és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez. Felhasználása rendkívül sokoldalú: nyersen ropogtatva, salátákban, levesekben, főzelékekben, süteményekben vagy akár turmixokban is megállja a helyét. A sárgarépa leve frissítő és vitaminban gazdag ital. Tároláskor a sárgarépát hűtőben, perforált zacskóban érdemes tartani, hogy megőrizze frissességét.

A zöld szárát érdemes eltávolítani, ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, mivel az a gyökérből vonja el a nedvességet, így a répa hamarabb fonnyad. A friss, roppanós sárgarépa hűtőben akár két hétig is megőrzi minőségét, de ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, homokban vagy nedves konyharuhába csomagolva, hűvös kamrában is tárolhatjuk.

Shutterstock

A sárgarépa nemcsak önmagában, hanem más zöldségekkel együtt is remekül működik: édes íze jól ellensúlyozza például a zeller vagy a karalábé enyhén fanyar aromáját. A levesek és főzelékek mellett süteményekben – például répatortában – is különleges ízt és szaftosságot ad.

A rendszeres sárgarépa-fogyasztás hozzájárulhat a szem egészségének megőrzéséhez, különösen a szürkületi látás javításához, köszönhetően magas béta-karotin-tartalmának. Emellett antioxidánsai segíthetnek a bőr védelmében és a sejtek öregedésének lassításában.

A sárgarépa leve frissítő, vitaminban gazdag ital, amely önmagában vagy más zöldségekkel, gyümölcsökkel kombinálva is fogyasztható. A nyers fogyasztás mellett párolva vagy sütve is megőrzi tápanyagai nagy részét, így változatos formában érdemes beépíteni az étrendbe.

Összefoglaló táblázat – a szeptemberi szezonális zöldségek főbb tápanyagai és előnyei

ZöldségFőbb tápanyagokEgészségügyi előnyökFelhasználási tippek
CéklaFolsav, kálium, mangán, C-vitamin, betalainokVérnyomás szabályozása, gyulladáscsökkentés, sejtvédelemNyersen salátában, sütve köretként, céklalé
BrokkoliC- és K-vitamin, folsav, rost, antioxidánsokImmunerősítés, csontok egészsége, emésztés támogatásaPárolva, sütve, levesekben, rakott ételekben
PadlizsánRost, nasunin antioxidáns, C- és K-vitaminSejtvédelem, emésztés támogatása, alacsony kalóriatartalomPadlizsánkrém, grillezve, töltve, rakottasan
TökfélékA- és C-vitamin, kálium, rost, béta-karotinLátásvédelem, immunerősítés, bőrvédelemKrémleves, sült köret, pite, tésztaszósz
SárgarépaBéta-karotin, A-vitamin, rost, antioxidánsokSzem egészsége, bőrvédelem, emésztés támogatásaNyersen, levesben, főzelékben, süteményben, turmixban