Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg egy idős nő Gyulán

A lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő.

...svg content...Fotó: Unsplash
Baleset
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Vasárnap reggel negyed tízkor érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Gyulán egy négyszintes társasház egyik lakóját nem lehet elérni. A tűzoltók behatoltak a Béke sugárúti társasház földszinti lakásába, ahol egy holttestet találtak, a lakásban szén-monoxid jelenlétét mutatták ki – áll a szervezet honlapján közzétett közleményben.

Mint írják, a tűzoltók kiürítették a társasházat, összesen kilenc embert kísértek ki. Mivel a mérgező gáz más lakásokban is kimutatható volt, egy nagyteljesítményű ventilátorral átszellőztették a társasházat. Egyúttal arra is fény derült, hogy a szén-monoxid forrása egy fürdőszobában működő nyílt égésterű vízmelegítő volt. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A hat négyzetméteres fürdőszobában minden nyílászáró csukva volt. Az áldozat egy idős nő, a lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő – derül ki a közleményből. Hozzáteszik, a kis koncentrációban is halálos szén-monoxid akkor jön létre, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. A tűz elhasználja a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid.

Ha az otthonunkban nyílt lánggal működő berendezést használunk, gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot. A megfelelő szellőzés mellett a fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente egyszer célszerű szakemberrel ellenőriztetni. A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők mellé érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni – figyelmeztetnek.

Korábban megírtuk, hogy pénteken szén-monoxidriasztás miatt kiürítettek egy magyarországi idősotthont Gacsályon, a lakókat és a dolgozókat kivizsgálás céljából kórházba szállították. Emellett arról is beszámoltunk, hogy tavaly év végén halálos szén-monoxid-mérgezés történt Kispesten, egy 17 éves fiatal vesztette életét.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.