Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

Székesfehérvár fideszes polgármestere meglepődött, hogy mekkora költségekkel jár a kormány új rezsivédelmi szabálya

Fotó: MTI/Vasvári Tamás
not image

Borbély Fanni

2022. június 6. - 19:59

Még Cser-Palkovics Andrást is váratlanul érte, hogy mekkora költségnövekedéssel kell számolnia városának a kormány legújabb lépése miatt.

Az ATV azt írja, Budapest főpolgármestere kijelentette, csak a közvilágítás esetében éves szinten 8-10 milliárd forintos költségnövekedésre számít, míg Székesfehérvár esetében ez évi 2-3 milliárd forintos többletkiadást jelent. Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere pedig nehezményezi, hogy a kormány nem egyeztetett előzetesen az ügyről az önkormányzatokkal.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Kiss Ambrus úgy véli, Budapestet azért is lephette meg a kormány legújabb döntése, mert nem kérték ki az érintettek véleményét, a főpolgármester-helyettes számításai szerint pedig brutális többletköltség hárul az önkormányzatokra az új szabályok miatt.

“A közvilágításnál is piaci alapra kell helyezni a beszerzést. Ez 4-szeres árat jelent, ami évi 8-10 milliárdos költségnövekedés. Ezt nem tudjuk kigazdálkodni, a közösségi közlekedésben az árak megemelkedését sem tudtuk kigazdálkodni.”

Cser-Palkovics András eközben kijelentette:

“A közvilágítás az nem a polgármesternek szól, meg nem űrlényeknek szól, hanem az adott településen élő embereknek, családoknak. Nyilván jól esett volna, ha vannak egyeztetések és például látjuk, hogy milyen számítás alapján mondta a miniszter úr azt, hogy ezt az önkormányzatok mindegyike ki tudja maga gazdálkodni. Én ebben kicsit borúlátóbb vagyok.”

A kormánypárti polgármester szerint egyáltalán nem biztos, hogy minden település képes lesz kigazdálkodni a pluszkiadásokat, és nehezményezte, hogy a kormány nem egyeztetett az érintettekkel, pedig nagyon sok pénzről van szó.

“El tudom fogadni, hogy rendkívüli helyzetben szükség van rendkívüli intézkedésekre, de fontos látni, hogy ez ugyanúgy érinti a magyar embereket és magyar családokat, hiszen nekik biztosítjuk ezeket a szolgáltatásokat, és fontos lenne, hogy a másik oldalon az állam lehetővé tegye számunkra, hogy a bevételeinkhez hozzájuthassunk. Innentől kezdve nincs lehetőség kkv-adó kedvezményre, mert abból lehet finanszírozni ezeket a kiadásokat. Fontos, hogy hozzányúlhassunk a díjainkhoz és a veszélyhelyzet e tekintetben véget érjen és lehetőségünk legyen bevételi oldalon is valamit tenni.”