Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $

Megszületett a szegedi BYD-gyár területének adásvételi előszerződése

Ezzel egy újabb mérföldkőhöz érkezett a kínai beruházás.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden egy, a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztató keretében közölte, hogy aláírásra került a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító, kínai BYD Szegedre tervezett üzemének helyszínt biztosító telekadásvételi előszerződése.

Szijjártó a bejelentés során azt is közölte, hogy „magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházásáról van szó”, mivel a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata érkezik Magyarországra, mely már a Teslánál is komolyabb számokat produkál. A miniszter hangsúlyozta, ez lesz a kínai cég első európai üzeme, egyben Magyarország ötödik autógyára.

A külügyminiszter kiemelte, a szektor kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a három német prémiummárka mellett a második nagy keleti járműgyártó döntött Magyarország mellett. Szijjártó megerősítette, a több milliárd eurós beruházáshoz a magyar kormány is nyújt pénzügyi támogatást, ám annak mértékéről nem esett szó, mivel a miniszter elmondása szerint ez nagyban függ majd az Európai Bizottsággal való egyeztetésektől.

A miniszter a továbbiakban a zöldenergia fontosságát hangsúlyozta, leszögezve, hogy a következő évtized erről fog szólni Európában, Magyarország pedig gyakorlati alapon is kiveszi a részét. Botka László, Szeged független polgármestere is felszólalt a sajtótájékoztatón, s az aláírást a város és a magyar gazdaságtörténet szempontjából egyaránt történelmi jelentőségűnek nevezte.