Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,82 Ft
Euró
392,02 Ft
Font
466,76 Ft
Bitcoin
58,008 $

Kilenc településen is újra szavaznak

Választási jogszabálysértések miatti fellebbezések miatt van, ahol a képviselő-testület, két esetben pedig a roma nemzetiségi önkormányzat összetételéről dönthetnek újra a választók.

...svg content...Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Jogszabálysértés miatt kilenc településen ismétlik meg ma az önkormányzati választást a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint. A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek indulhattak, akik a négy héttel ezelőtti voksoláson. A megismételt szavazás névjegyzékében is ugyanazok szerepelnek, kiegészülve azokkal, akik most vasárnapig, július 7-ig váltak nagykorúvá, vagy a névjegyzék pénteki lezárásáig választójogot szereztek. Ugyanakkor fontos hozzátenni azt is, miszerint nem szavazhatnak azok, akik a június 9-ei szavazás után létesítettek lakcímet a megismételt választással érintett szavazókörben.

Az NVI tájékoztatása alapján a Somogy vármegyei Nemesdéden, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Penészleken és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szegiben az egész településen ismétlik meg a polgármester-választást. Továbbá a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ópályi 2. számú szavazókörében, a Pest vármegyei Nagytarcsa 4. számú szavazókörében és a Bács-Kiskun vármegyei Kalocsa 10. és 11. számú szavazókörében kell még megismételni a polgármester-választást. A Somogy vármegyei Fonyódon az egyéni listás választás szavazását ismétlik meg, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ófehértón és Nagykállóban pedig a roma települési nemzetiségi választást – írja a Népszava az MTI beszámolójára hivatkozva. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

A megismételt voksolások a helyi önkormányzati választásban mintegy tízezer, a nemzetiségi választásban pedig közel hétszáz választópolgárt érintenek. Akik a június 9-i választásra június 7-én 10 óráig mozgóurnát igényeltek, a megismételt szavazáson is a mozgóurnát kérők jegyzékére kerültek fel, a megismételt szavazásra azonban új mozgóurna-kérelem is benyújtható. Megjegyzik még: szavazni ezúttal is reggel 6 és este 7 óra között lehet, ugyanazokban a szavazókörökben, a személyazonosság és lakcím igazolása után. A megismételt szavazások eredményeit az NVI most is a honlapján, a www.valasztas.hu oldalon közli.

Az NVI mindemellett azt is tudatta, hogy augusztus 25-én, majd szeptember 1-jén, 8-án, 15-én, 22-én és 29-én összesen 24 településen tartanak majd időközi választást, többnyire szavazategyenlőség, miatt, de van, ahol jelölt hiányában elmaradt választás, illetve lemondás miatt kell voksolniuk az adott településeken élőknek. De korábban arról is beszámoltunk, hogy Alaptörvény-ellenesnek nyilvánították a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzést. Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria végzését, amely korábban helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy letört az urna füle, a nagytarcsaiak egy részének újra polgármestert kell választania. De arra is fény derült, hogy az urna tartalmát összeöntötték más szavazólapokkal. Ezáltal a Kúria úgy döntött, megsemmisíti a helyi polgármester-választás eredményét. Továbbá korábban is érkezett hír arról, hogy sorozatos szabálytalanságok miatt megismétlik a választást Fonyódon: nem lehetett újraszámolni a szavazatokat, így a Kúria a választások megismétlése mellett döntött.

Szokjunk hozzá a meleghez, mert ennél csak rosszabb lesz - közölte a Klímapolitikai Intézet

Az MCC Klímapolitikai Intézet elemzése szerint a globális felmelegedés következtében a mostani hőhullámok a jövőben akár enyhének is minősülhetnek.