Továbbra is a szaloncukor hazánk egyik legnépszerűbb édessége, élen a zselés ízűvel
Sajnos ezt az édességtípust sem kerülte el az infláció, ám Intődi Gábor szerint ennek ellenére sem lesz visszaesés az árbevételt illetően.
Magyarország egyik legnépszerűbb édessége továbbra is a szaloncukor, s mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a korábbi statisztikai adatok szerint az ünnepek környékén mintegy 6 milliárd forintos forgalmat bonyolít az édesipari ágazat ezen termékek eladásából.
Ha ezt háztartásokra lebontva nézzük, kiderül, hogy ilyenkor egy magyar család átlagosan 1 kg szaloncukrot vásárol, s Intődi Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetség főtitkára úgy véli, ez idén sem lesz másképp, ugyanis az árbevételt illetően szinte biztos, hogy nem lesz visszaesés.
Sajnos azonban ezt az édességtípust sem kerülte el az infláció, vagyis ebben az évben mindenhol drágább lett a termék, mint egy évvel korábban, viszont az árak elég nagy szórást mutatnak – számolt be a Napi.hu.
Néhány internetes áruházban már 1000 forint alatt is hozzá lehet jutni a szaloncukorhoz, de a 14 ezer forint feletti kilónkénti árból is több található, emellett megjelentek a kézműves, otthon vagy kisebb cukrászdában előállított termékek, amelyek árai a piaci átlagnál azért magasabbak.
A vevők számára az íz és az ár a legfontosabb szempontok
Korábban a Magyar Édességgyártók Szövetsége megbízásából készült kutatás szerint a magyar háztartások 86 százaléka vásárolt szaloncukrot, a kedvenc pedig egyértelműen a zselés lett, de a top 5-be a kókuszos, a karamellás, a marcipános és a mogyorókrémes is bekerült.
Emellett egyre népszerűbbek a minőségi alapanyagokból készített, magasabb kategóriájú termékek, s így nem is olyan meglepő, hogy a vevők elsősorban az ízről döntenek, majd csak utána veszik figyelembe az árat.
Többségük általában 2 ezer forint körüli összeget szán az édességre, míg harmaduk 4 ezret is hajlandó, emellett a megkérdezettek fele azt nyilatkozta, hogy karácsony után is körül szokott nézni és vásárolni a már akciós szaloncukorból.
Továbbá ehhez kapcsolódó hír, hogy a Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánították a szaloncukrot, mondván, egy hagyományos magyar édesipari termékről van szó, amely már a 19. századtól jelen van hazánkban.