Fotó: Bense Róbert

A Szakkör nem hobbit és nem papírt, hanem lelkesedést ad egy mesterség iránt

Szerző: Bense Róbert

A tudás megosztása a hajdani foglalkozások fennmaradását is szolgálja.

Bense Róbert

2023. június. 9 - 22:35

Mi lehet annál komolyabb motiváló erő egy kezdő bútorfestőnek, mint hogy a munkáját egy kiállításon láthatja viszont? Hogy olyanokkal közösen kóstol bele egyes évszázadok óta űzött mesterségekbe, akik hasonlóan hozzájuk keresik a számukra kijelölt utat a művészetek világában?

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Mezőtúron, a Túri Fazekas Múzeumban, azaz az 1821-ben épült Bolváry házban, melynek falai között megelevenednek a helyi motívumok, neves művészek, úgy mint Csabai-Wágner József festményei, vagy éppen Badár Balázs Koronás vázájának szomszédságában állították ki a szakkörök résztvevőinek vizsgamunkáit.

A tárlaton, mely június 11-ig tekinthető meg, láthatunk festett mennyezetkazettákat, ékszereknek is beillő Sárközi gyöngydíszeket, hímzett ruhadarabokat. Nem mellesleg remekül jelzik, mennyit lehet fejlődni az oktatók instrukciói által akár néhány hónap leforgása alatt is.

Fotó: Bense Róbert

A tudás átadása azonban csak egy szempont volt a Nemzeti Művelődési Intézet által életre hívott Szakkörnek, melynek elsődleges célja a közösségi élet újraindítása volt a pandémia után. Azonban végül annyira sikeressé vált, hogy bővített témakörökkel ismét belevágtak a programba.

Mostanra több tízezer érdeklődő vett részt a kézműves foglalkozásokon az ország mintegy kétezer pontján, illetve a határokon túli diaszpórákban is. A közösségépítés mellett a kis csoportokban történő munka is fontos szempont volt, az oktatók figyelme és követelményrendszere pedig valós művészeti értékkel bíró tudást ad a résztvevők kezébe.

Fotó: Bense Róbert

A képzések során nem csupán elengedhetetlen fogásokat tanulhatnak el azoktól, akik napi szinten űzik ezeket a mesterségeket, hanem a Nemzeti Művelődési Intézet által biztosított alapanyagokból el is készíthetik az adott szakmára jellemző műveket.

Legyen szó akár tájegységekre jellemző hímzési motívumokról, vesszőfonásról, vagy bútorfestésről, esetleg gyertyakészítésről, mindenki megtalálhatja a számára legérdekesebb foglalkozást.

Fotó: Bense Róbert

Habár a jelenléti gyakorlat a legcélravezetőbb formája a tanulásnak, főleg a szakkörvezető által megadott feladatok elkészítésével, valamint a már említett kiállítással egybekötve, azok számára is van lehetőség a mesterségek elsajátítására, akik nem tudnak személyesen ott lenni az órákon.

Az NMI ugyanis számos szakkör tudásanyagát közzétette videós formában is, így akár otthon is bele lehet kóstolni a különböző szakmákba, melyeknek így remélhetőleg a jövőben is maradnak képviselőik, olyanok, akik a következő generációknak is át tudják adni a műhelytitkokat.