Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,01 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
462,31 Ft
Bitcoin
63,434 $

Szakértő: az elhibázott szankciók katasztrófa-közeli helyzetbe navigálják Európát

Véleménye szerint komoly felelősség terheli a nyugat-európai vezető politikusokat, akik rossz döntéseket hoztak.

Fotó: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár tapsol, miután Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter és Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős kanadai miniszter kormányközi megállapodást ír alá a kanadai cseppfolyós földgáz (LNG) németországi importjáról a kanadai Stephenville-ben 2022. augusztus 23-án. MTI/AP/The Canadian Press/Adrian Wyld
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Tóth Máté energiajogász legutóbbi interjújában arra utalt, a földgáz ára bő egy évvel ezelőtt még 20 euró volt megawattóránként, most azonban még a spekulatív jegyzések sem taszítják az árakat 250 alá, ehelyett 300 euró fölött menetelnek.

Elmondása szerint ennek oka az oroszokkal kezdett energiaháború és a nyugati szankciós politika, amely által a rendelkezésre álló energiahordozók mennyisége fogyni kezdett, kínálatoldali szűkösséget eredményezve. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

„Ebben nagyon komoly felelősség terheli a nyugat-európai vezető politikusokat, akik valójában mindhárom azonosított szakasz tekintetében rossz döntéseket hoztak, az elhibázott szankciókkal pedig egyenesen katasztrófa közeli helyzetbe navigálják Európát ebben a kritikus, harmadik időszakban” – mondta.

A szakértő kiemelte, „amikor a lakosság füstöt észlel, akkor az ipar már rég lángokban áll: mindenhol a lakosság van a gázkorlátozási, megszorítási intézkedések láncolatának legvégén”, a helyzetet pedig kifejezetten aggasztónak találta – írta a Hirado.hu.

„Amikor Nyugat-Európában már a lakosság esetleges ellátási nehézségeiről beszélnek, illetve a propagandavideók a lakosságot készítik fel a megszorításokra, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az ipar esetén már szörnyű hiányokkal számolnak” – hangsúlyozta.

Emellett attól tartott, ha a felelőtlen döntések veszélybe sodorják a német ipart, „az egész Európát recesszióba, sőt stagflációba taszíthatja”, bár „egyébként sem a lomha brüsszeli szabályokra, tervekre, mindent túlbonyolító adminisztrációra van szükség akkor, amikor a cselekvés ideje van”.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.