Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Szakember: az eperszezon közepén duplájára is nőhet az ár

Szakember: az eperszezon közepén duplájára is nőhet az ár

Szakember: az eperszezon közepén duplájára is nőhet az ár
Fotó: Unsplash

Az eperföld-tulajdonos arról is szót ejtett, hogyan lehet megkülönböztetni a hazai epret a külfölditől.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Hírportál arra volt kíváncsi, Tatabányán milyen áron lehet kapni az epret április végén. A lap kiemeli: a szabadföldi eper szezonja májusban szokott indulni, de a fóliasátor alatt már április végén is lehet belőle érettet kapni. Mint írják, a városban 1500 és 4000 forint között lehet vásárolni a gyümölcs kilóját (bár az olcsóbb árakat kínálóknál a mennyiség is kevesebb), míg az áruházakban 1000-1500 forintért adják a fél kilós kiszerelést.

A kemma.hu-nak nyilatkozott egy eperföld-tulajdonos, aki szerint a magyar eper általában drágább, mint az importált, de az árak alakulásához annak is köze lehet, hogy vásárlás után kapunk-e számlát vagy sem. Egyúttal azt is elárulta, hogyan lehet megkülönböztetni a hazai terméket a külfölditől: mint mondta, ha nem szezonális időszakban árulják, minden bizonnyal külföldi eperről van szó, illetve fontos tudni azt is: a magyar eper íze intenzív, édes, a külföldi pedig vizesebb állagú és kevésbé aromás.

A szakember elmondása szerint idén magyar eper mindenképpen lesz, ugyanis a gazdáknak sikerült megvédeniük a termést a márciusi fagyoktól. Az azonban még közel sem biztos, milyen áron ehetjük majd a mézédes gyümölcsöt.

Egy, a delmagyar.hu-nak megszólaló kertész egyébként március végén arról beszélt, ha a tavalyi vagy tavalyelőtti évet nézzük, az eper 5 ezer forintos áron indul, ami egy hétig lesz tartható. „Tehát eléggé össze fog érni a piac, elindulnak a többiek is, és ez mérsékelni fogja az árat” – magyarázta.