Dicséretet kapott az álesszé, ami rasszistának nevezte a tejet
Az eset Svédországban történt, a kritikus fehérség témáját oktató kurzuson.
A stockholmi egyetemen elfogadtak, majd dicséretben részesítettek egy olyan esszét, ami a rasszizmus szempontjából problematikusnak minősíti a feketekávé fehér tejjel történő ízesítését, rámutatva ezzel az ital alapú gyarmatosításra – számolt be a SputnikNews.
A „Fekete és fehér italok” című esszét a 27 éves Arvid Haag írta, középpontjába pedig a kávé és tej 20. század eleji harcát helyezte. Rámutatott, hogy míg a marketing során a kávé fekete és egzotikus jellemzőit hangsúlyozzák, a tejhez a helyi és fehér jelzők kapcsolódnak – számolt be a Fria Tider hírügynökség.
„A kérdés az, hogy valóban a kávé és a tej összhangjáról van szó, ha tejet adunk a kávéhoz, vagy pedig a kávét az eredeti karakterétől fosztjuk meg, és fehér jellemzőket kölcsönzünk helyette az italnak” – írta Haag, aki kitért arra is, a tej korlátok közé szorítja és domesztikálja a kávét.
Az esszé B, vagyis nagyon jó minősítést kapott, a kurzus koordinátora pedig olyannyira nem értette a viccet, hogy izgalmasnak nevezte a témát, méltatta a szerzőt kreatív gondolkodásáért, és javasolta az esszé további bővítését. A szerző bevallása szerint mindössze három óra alatt készítette el az írást, és olyan könyveket linkelt benne, amelyeket nem is olvasott.
A szerző meglehetősen homályosnak nevezete magát a kurzust is, és hozzátette, ő sem lett bölcsebb, miután elvégezte. Tweetjében arra buzdította honfitársait, olvassák el az esszét, és gondolkodjanak el azon, „mi a fene történik az úgynevezett oktatási bástyáikkal”.
A kritikus fehérség tudománya a fehér faj eredendő felsőbbrendűségének gondolatából indult ki, és a rendszerszintű rasszizmus nyomait kutatja, népszerű irányzata baloldali ideológiában. Svédországban először a Karlstadi Egyetemen, majd a Stockholmi Egyetemen vált elérhetővé kurzus a témában.