Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,791 $

Súlyos károkat okoznak a tengeri és partmenti élővilágnak a kagylógyűjtő turisták

Ártalmatlan tevékenységnek tűnik, ám valójában egyáltalán nem kellene elhurcolni a kagylókat a strandokról.

...svg content...Fotó: unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A kagylók meglepően fontos részei a part menti ökoszisztémának. Amellett, hogy a madaraknak építőanyagot biztosítanak fészkeikhez, különféle tengeri élőlényeknek is menedékül szolgálnak. Emellett fontos kalciumforrások is, melyek feloldódnak a tengervízben, ami szintén a vízi állatok számára bír nagy jelentőséggel.

Michal Kowalewski, a Floridai Múzeum paleontológusa egy új tanulmányban azt fejtegette, hogy a turistáknak sürgősen le kellene szokniuk a kagylógyűjtésről, az ugyanis rossz hatással van az élővilágra mind a szárazföldön, mind a vízben. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A tanulmányban szerepel egy vizsgálat is, amely megállapította, hogy 1978 és 2010 között a Barcelona közelében lévő LLarga strandon a kagylók 60 százaléka eltűnt, hiányuk pedig sokkal jelentősebb a nyári időszakban.

Azt gyanítják, hogy mindez a turistáknak köszönhető, hiszen télen értelemszerűen jóval kevesebben látogatják a strandokat. Az ártalmatlannak tűnő kagylógyűjtögetés így hamarosan akár tiltott tevékenység is lehet a partokon.

Van, ahol ez már évtizedek óta törvénybe ütközik, az Egyesült Királyságban 1949 óta tiltja a partvédelmi szabályozás, hogy bármilyen természetes anyagot magukkal vigyenek az emberek – számolt be róla az IFL Science.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.