Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,145 $

Sugárzó fűtőanyag-maradványokat találtak a fukusimai atomreaktorba küldött robotok

Robotokat és mini drónokat vezényeltek a fukusimai atomerőmű sérült reaktorának mélyére.

...svg content...Fotó: TEPCO
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az 1-es blokk immár több mint 12 éve olvadt le, miután a 9-es erősségű földrengés rázta meg Japánt, ami miatt szökőár öntötte el az atomerőművet. A természeti katasztrófa következtében a tartalék generátorok is tönkrementek, melynek következtében a reaktor hűtése megszűnt.

Az intenzív hőmérsékletemelkedés miatt végül teljes reaktorolvadás következett be, mely veszélyes mértékű radioaktív sugárzással szennyezte be az atomerőmű környékét. A létesítmény 20 kilométeres körzetét ezt követően hosszú időre le kellett zárni. Soron kívül Egy rendőrre is rátámadt a szüleivel végző újpesti kettős gyilkos

A létesítményt üzemeltető TEPCO az elmúlt közel másfél évtizedben a kármentesítésen dolgozott, a felgyülemlett szennyezett hűtővizet azóta már – megtisztítva – elkezdték beleengedni az óceánba. A reaktor belsejében azonban még mindig rengeteg a sugárzó veszélyes hulladék – írja az IFL Science.

Épp ezért küldték be a robotokat, hogy feltérképezhessék a helyzetet, és megvizsgálják a megolvadt nukleáris fűtőanyag jellegét. Ez volt az első alkalom, hogy sikerült fotókat készíteni a reaktor belsejéből, ahol megközelítőleg 900 tonnányi radioaktív anyag található. A sugárzás mértéke itt olyan magas, hogy a korábbi próbálkozások során a robotok rendre tönkrementek, mielőtt még célt érhettek volna.

A TEPCO pontosan még nem tudta beazonosítani a megolvadt anyagokat, azonban az már most biztosnak tűnik, hogy több évtizedbe telik, mire sikerül megtisztítani a reaktort. Ezt követően az atomerőművet teljesen leszerelik, ám a súlyos katasztrófa nyomait még évszázadokig viselni fogja a fukusimai prefektúra.

Xavi megerősítette, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de vissza akar térni

Xavi nem kertelt, és elárulta, hogy Laporta, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de továbbra is a Barca szurkolója marad.