Clouds
21 Budapest
Dollár
344,85 Ft
Euró
371,15 Ft
Font
432,17 Ft
Bitcoin
26,799 $

Stockholm elindítja a világ első autonóm, teljesen elektromos személyszállító kompját

Fotó: Unsplash/Raphael Andres
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az első fotók pedig lenyűgözőek, a komp ugyanis úgy néz ki, mintha egyenesen a jövőből jött volna.

Stockholm a világ első városa, mely önvezető, teljesen elektromos meghajtású kereskedelmi személyszállító kompot indított útjára: a projekt a trondheimi Norvég Tudományos és Technológiai Egyetemen indult, ami végül a Zeabuz norvég technológiai vállalat megalapításához vezetett.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

Az Interesting Engineering jelentése szerint a komp egy 25 fő befogadására alkalmas elektromos jármű, mely a stockholmi Kungsholmen és Søder Mellarstrand között közlekedik majd, napi 15 órás folyamatos elektromos üzemmódban:

A komp egy olyan projekt része, melynek célja a fenntarthatóbb városi mobilitás megteremtése, ráadásul zöld profilja miatt igen masszív nemzetközi érdeklődésre is szert tett. A Zeabuz norvég technológiai vállalat biztosította az autonóm rendszert az utasszállító komphoz.

A Torghatten ASA norvég hajózási társaság üzletfejlesztési igazgatója, Reidun Svarva a projekt kapcsán úgy fogalmazott:

„A világ számos nagyvárosában gondot okoz a zsúfoltság, a kapacitáshiány, valamint a környezet- és légszennyezés. Az önvezető technológia a megoldás része lesz, és jót tesz majd az éghajlatnak és az embereknek egyaránt. Ahelyett, hogy akadályok lennének, a vízfelületek összekötik majd a várost, és minden stockholmi számára rövidített útvonallá válnak.”

Hangsúlyozta, az autonómiával képesek olyan alacsonyra csökkenteni az üzemeltetési költségeket, hogy a komp kereskedelmi szempontból nyereségessé váljon, kiemelve, hogy mindezek mellett a piaci igényekhez igazodó menetrendet is tudnak kínálni. A projekt egy hatalmas mérföldkő, hiszen Stockholm az első hely a világon, ahol tesztelik az egyedi és zöld megoldást.