Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

A Standard&Poor’s hitelminősítő megerősítette Magyarország ’BBB’-besorolását

Annak ellenére, hogy igen masszív nehézségekkel küzdött a gazdaság, még mindig befektetésre ajánlja az országot a hitelminősítő.

Fotó: Depositphotos
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Pénzügyminisztérium legfrissebb közleménye szerint a háború és a szankciós energiaválság ellenére is befektetésre ajánlja hazánkat a Standard&Poor’s. A hitelminősítő legfrissebb jelentésében megerősítette Magyarország ’BBB-’ besorolását változatlanul stabil kilátás mellett.

Mindez azt mutatja, hogy a hitelminősítők bizalma továbbra is töretlen a magyar gazdaságban. A New York-i székhelyű hitelminősítő kedvezően értékelte az infláció gyors csökkentését, a forint stabilizálását, valamint a folyó fizetési mérleg egyenlegének javítását. Értékelésükben úgy vélik, ezek a tényezők csökkentették a Magyarországot övező kockázatokat – írják a közleményben. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A S&P megerősítette, hogy a magyar államadósság finanszírozása biztonságos és több lábon áll. Ebben nagy szerepet kap a stabil belföldi bankrendszer, a lakossági kötvények és a nemzetközi kibocsátások is. A dokumentum a kockázatok között említi Magyarország energiakitettségét, ugyanakkor elismeri, hogy az ország komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy több irányból szerezzen be energiát. A kihívások közé sorolják továbbá az Európai Bizottsággal meglévő politikai vitákat, azonban az S&P elemzői továbbra is azzal számolnak, hogy hamarosan megkezdődhet az európai uniós források folyósítása.

Magyarországot a baloldali kormányzás kudarcos gazdaságpolitikájának eredményeként 2006-tól kezdődően sorozatosan leminősítették. A nemzeti kormány sikeres gazdaságpolitikájával 2016/2017-től kezdődően több felminősítést is kapott Magyarország. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők, és egy háború szomszédságában is bíznak a magyar gazdaságban.