Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,309 $

Spanyolországban új állatjóléti törvény született, de a bikaviadalok maradnak

Az új törvény értelmében nagyobb védelmet kapnak például a kutyák, ám a bikaviadalok mentesülnek az új jogszabály alól.

Fotó: Unsplash/Stephane YAICH
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Huffington Post jelentése szerint egy új állatvédelmi törvény született Spanyolországban, mely betiltja az állatok fájdalommal és szenvedéssel járó szabadidős tevékenységekben való felhasználását, ugyanakkor a bikaviadalokat és a kutyás vadászatot is engedélyezi. A pénteken hatályba lépett állatjóléti rendelet egyrészt nagy előrelépés, másrészt azonban meglepő is.

Spanyolország első konkrét állatvédelmi törvénye ugyanis leginkább a visszaélések visszaszorítását célozza: a törvény különösen a háziállatokkal való rossz bánásmódot célozza, s azok, akik megszegik, akár 200 ezer eurós (78 millió forint) bírságra is számíthatnak. Soron kívül Félméteres hó esett Dobogókőn (fotók)

A jogszabály továbbá megtiltja a háziállatok üzletekben vagy az interneten történő vásárlását, ugyanakkor türelmi időt is ad az üzleteknek, hogy megfelelő otthont találjanak a jelenleg még eladásra kínált állatoknak. A törvény értelmében a jövőben kizárólag regisztrált tenyésztőktől lehet majd legálisan háziállatot vásárolni.

Sőt, az állattartók legnagyobb örömére az új rendelet azt is kimondja, hogy ezentúl a legtöbb létesítménybe, így az éttermekbe és bárokba is beengedik a háziállatokat. A törvény ugyanakkor megtiltja a vadállatok cirkuszokban való tartását, s hat hónapos türelmi időt ad a tulajoknak, hogy eleget tegyenek a jogszabályban foglaltaknak.

A bikaviadalok azonban említésre sem kerültek az új állatjóléti törvényben, ami nagy valószínűséggel azért történt, mert ezeket Spanyolország kulturális örökségének részeként tartják számon. Eredetileg a vadászkutyák kapcsán is született volna új szabályozás, ám a vidéki közösségekben maga az ötlet is akkor felháborodást váltott ki, hogy a kormány végül visszalépett.