Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,58 Ft
Euró
381,84 Ft
Font
445,18 Ft
Bitcoin
43,224 $

Több mint 100 embert evakuáltak a spanyol-francia határon

Egy egyre inkább terjedő erdőtűz miatt kellett több mint 100 embert evakuálni a spanyol-francia határon.

Fotó: Unsplash/Matt Palmer
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Szombaton is küzdöttek egy erdőtűz megfékezéséért Portbou-ban, a spanyol-francia határon, a Földközi-tenger partján. A tűz mintegy 435 hektárnyi területen pusztított, becslések szerint 2500 hektárnyi terület volt veszélyben.

A helyieket elővigyázatosságból több faluból is evakuáltak az éjszakai órákban, órákkal azután, hogy bejelentették a tűz terjedését. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, jelenleg is zajlik az ezzel kapcsolatos vizsgálat.

A France24 azt írja, a katalán regionális kormány honlapján közzétett információk alapján a tűz továbbra is aktív, és dolgoznak azon, hogy a közeli, délre fekvő Llnca turisztikai üdülőhelyre már ne terjedhessenek át a lángok.

Az erős szél is közbeszólt

Az erős szél az éjszaka folyamán segítette a tűz terjedését, és egyúttal megakadályozta, hogy vízzel bombázó repülőgépek felszálljanak, amik a dombos részeket oltották volna, ahol nehéz a szárazföldi tűzoltás.

A katalán polgári védelem illetékesei szerint mintegy 4000 ember maradt áram nélkül, és a vasúti közlekedés leállt Portbou és a megközelítőleg 30 kilométerre délre fekvő Figueres között. A Portbou-ba és a francia határra vezető főutat is lezárták, a mentési műveletekben pedig a katalán Vöröskereszt is segédezik.

2022-ben közel 500 tűzvész pusztított el egy több mint 300 000 hektáros területet Spanyolországban, ami európai rekord az Európai Erdőtűzvédelmi Információs Rendszer (Effis) adatai szerint. Az Effis azt állítja, 2023-ban eddig mintegy 70 000 hektárnyi terület veszett oda a tűz miatt.