Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
57,819 $

SpaceX: négy űrhajós tért vissza a Földre öt hónapot követően

Hónapokat töltöttek el odafent a SpaceX űrhajósa, akik időközben sikeresen visszatértek a Földre, szombaton késő este.

...svg content...Fotó: Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával összekapcsolt Endeavour űrhajót a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2023. március 2-ra virradóan. Az űrhajóval Andrej Fegyajev, a Roszkozmosz orosz űrügynökség kozmonautája, Warren Hoburg és Stephen Bowen, a NASA amerikai asztronautái, valamint az egyesült arab emírségekbeli Szultan an-Nejadi indul a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol a tervek szerint hat hónapot töltenek.
Világűr
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az amerikai-orosz-japán legénység öt hónapot töltött odafent a Nemzetköz Űrállomáson, ahová tavaly októberben érkeztek. Az űrszemét elkerülésén kívül más kihívások is vártak az űrhajósokra az űrben, de sikerrel jártak.

Az űrhajósok szombaton, kora reggel jelentkeztek ki az állomásról, majd kevesebb mint 19 órával később a Dragon-kapszulájuk a tengerben landolt Florida partjainál, a Mexikói-öbölben. Eredetileg néhány nappal korábban tértek volna vissza a Földre, de az időjárási körülmények mindezt nem tették lehetővé, a nagy szél és a hullámok gondot okozhattak volna landoláskor. Soron kívül Hőség: folytatódik a vízosztás a vasútállomásokon, pályaudvarokon, autóbusz-állomásokon

Az AP beszámolója szerint az űrhajósok nagyon élvezték a kalandot, de örülnek annak, hogy érezhetik a szelet az arcukon, akárcsak a friss fű illatát, miközben finom földi ételeket fogyaszthatnak.

Koichi Wakata japán űrhajós nem meglepő módon szusira vágyott, míg Anna Kikina orosz űrhajósnő egy forró teára, igazi csészéből, nem pedig műanyag zacskóból. Az állomás nem maradt üres, mert három amerikai, három orosz és egy egyesült arab emírségekbeli űrhajós folytatja a munkát az űrben.

Wakata, Japán űrrepülési bajnoka mostanra pedig már több mint 500 napot töltött az űrben öt küldetés során, amivel rekorder. Az egyik legtapasztaltabb szakembernek mondhatja magát, miközben számos élménnyel is gazdagodott.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.