Clouds
21 Budapest
Dollár
359,20 Ft
Euró
390,54 Ft
Font
444,73 Ft
Bitcoin
23,928 $

Sorra dőlnek meg Európában a téli melegrekordok

Nagykanizsa, 2023. január 4. Virágzik a téli jázmin (Jasminum nudiflorum) Nagykanizsa belvárosában, a Berzsenyi Dániel utcában 2023. január 4-én. MTI/Varga György
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Nyolc országban dőltek meg az országos maximumok, további háromban pedig a regionális rekordok.

Míg Észak-Amerikában hatalmas hóviharok és erős fagyok követeltek több mint 60 életet az elmúlt napokban, addig Európa számos országában tavaszias meleg van. Varsóban tegnap 18,9 fokot, míg Bilbaóban 25,1 fokot mértek.

Soron kívül Egyre több a halálos gombafertőzés, de zombiapokalipszistől nem kell tartani

Utóbbi csaknem 10 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásos maximumokat, de nem csupán Spanyolországban és Lengyelországban, hanem többek között Hollandiában, Csehországban, Dániában és Magyarországon is szokatlanul magas rekordértékeket mértek.

A Fehéroroszországban regisztrált 16,4 fok mintegy Celsius-szal magasabb a korábbi csúcsértéknél. Svájcban a hőmérséklet elérte a 20 fokot, a meleg időjárás pedig az Alpok síközpontjait is érintette, ahol mostanra hóhiány alakult ki.

Néhány nappal korábban az Egyesült Királyság, Írország, Franciaország és Spanyolország is a tavalyi évet nyilvánította a legmelegebbnek. Ami persze nem jelenti azt, hogy Európában csak magas hőmérsékletek uralkodnának, Moszkvában például -20 fokot mutatnak az előrejelzések a hétvégére.

A mostani helyzet bár az energiakrízissel küszködő Európa számára jó hír, egyben figyelmeztető jel is, hiszen a nyári hónapokban egy ilyen időszak valószínűleg súlyos hőhullámot jelentene. Ezek a hőhullámok és az ezzel járó aszály mind gyakoribbá, intenzívebbé és hosszabbá válnak az éghajlatváltozás miatt – írja a BBC.