Idén lesz síszezon Ausztriában, de nem biztos, hogy a Szputnyikkal oltottaknak is

Fotó: Unsplash/Maarten Duineveld
not image

Borbély Fanni

2021. október 21. - 22:47

Habár tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a síszezon, Ausztria idén úgy döntött, megnyitja a sípályákat, a korlátozások azonban nem mindenki számára teszik majd lehetővé a téli vakációt.

Az osztrák kormány úgy határozott, bizonyos szabályok mellett ugyan, de idén elindulhat a síszezon, ez alapján pedig a sípályák november 15-től nyithatják meg kapuikat a látogatók előtt, bizonyos korlátozásokkal.

A 3G szabály értelmében csak olyan ok használhatják majd a sípályákat, akik rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltóanyaggal történő oltást igazoló dokumentummal, vagy egy olyan igazolással, mely bizonyítja, hogy átestek a fertőzésen, ezek hiányában azonban csak egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet majd igénybe venni a szolgáltatásokat.

Ezen felül a zárt felvonókban kötelező jelleggel kell majd viselni FFP2-es maszkot, de a sípályákhoz hasonlóan a szálláshelyeken és a vendéglátóhelyeken is szabályozás lesz érvényben, s amennyiben a járványügyi helyzet romlana az országban, úgy egyre szigorúbb korlátozások léphetnek majd érvénybe.

Amennyiben az első járványügyi fokozat érvénybe lép, akkor már nem fogják elfogadni az antitest tesztet, ami azt jelenti, hogy például a Magyarországról érkező, Szputnyikkal beoltottak egy problémával fognak szembesülni: eddig ugyanis azt, hogy az orosz oltóanyag nem volt az Európai Gyógyszerhatóság által elismerve át lehetett hidalni egy pozitív antitest teszttel, melyet az osztrákok ugyanúgy elfogadtak három hónapig, mint egy gyógyulást igazoló dokumentumot írja a Napi.