Dollár
393,11 Ft
Euró
411,17 Ft
Font
476,93 Ft
Bitcoin
17,094 $

Már húsz éve, hogy megölték Simon Tibort, a Fradi legendás futballistáját

TÉMÁK:
#Ferencváros
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Sport
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő
TÉMÁK

A tizenhatszoros válogatott labdarúgó 2002. április 23-án vesztette életét, miután megtámadták egy budapesti szórakozóhelyen. 

Simon Tibor 1965. szeptember 1-jén született Budapesten, majd a Pénzügyőrben kezdett futballozni. A Központi Sportiskola színeiben is szerepelt, onnan igazol 1984-ben a Ferencvároshoz. 1997-ig erősítette a Fradit, majd egy évet a BVSC-nél töltött. Ezt követően visszatért az FTC-hez, majd újra a BVSC, végül a REAC következett, 2001-ben visszavonult. 

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

338 ferencvárosi fellépésen hét gólt szerzett. Az első osztályban 204 találkozón szerepelt, kétszer volt eredményes. A bajnokságot és a Szuperkupát egyaránt háromszor, a Magyar Kupát négyszer nyerte meg, meghatározó alapembere volt annak a Fradinak, amely első magyar csapatként bejutott a Bajnokok Ligájába. 

A válogatottban 1989 és 1995 között 16-szor játszott. 1999-től már edzőként is tevékenykedett, dolgozott a BVSC-nél, a REAC-nál és Sopronban is. 

A futballistát 2002. április 21-én hajnalban egy II. kerületi szórakozóhelyen támadták szem. Eszméletlen állapotban, koponyatörésekkel és agysérüléssel szállították a Szent János Kórházba, ahol két és fél napig küzdöttek az orvosok az életéért. Háromszor megműtötték, vérömlenyeket távolítottak el az agyából, de végül nem tudták megmenteni az életét. 

Az ügyében 2007-ben született végső ítélet: az elsőrendű vádlottat halált okozó súlyos testi sértésben, társait pedig garázdaságban találta bűnösnek a Fővárosi Bíróság, és éppen annyi szabadságvesztésre ítélte őket, amennyivel a korábban letöltött előzetes letartóztatást beszámítva még nem kellett börtönbe vonulniuk. Ezt a határozatot az ítélőtábla a másodrendű vádlott esetében úgy változtatta meg, hogy másfél éves szabadságvesztését két és fél évre súlyosította, így a lehetséges kedvezményeket figyelembe véve is legalább hét hónapra kellett visszamennie a börtönbe. 

Korábbi ferencvárosi mezét, a 2-es számút, a klub visszavonultatta, tiszteletére emlékmérkőzést rendeztek, valamint díjat alapítottak, amely a nevét viseli. Halálának tizedik évfordulóján filmet adtak ki róla A legendás kettes címmel. Egy ideig minden hazai meccs alkalmával bemondták a nevét a 23. percben, az Albert Flórián Stadion 2-es szektora pedig róla kapta a nevét. 

Az FC Sopron örökös tiszteletbeli vezetőedzőnek nevezte ki Simon Tibort.