Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Megkezdődött a Sberbank végelszámolása, így áll most a folyamat

Fotó: A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettõl a naptól. Ezen idõszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlamûveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz. MTI/Bruzák Noémi

Czinder Tímea

2022. június 22. - 17:52

Eddig mintegy 2 800 hitelező nyújtott be igényt összesen 430 milliárd forint értékben, de továbbra is zajlik az újabb igények feldolgozása.

A Sberbank végelszámolását végző PSFN Kft. a Portfolio megkeresésére arról számolt be, elkezdődött a Sberbank Europe AG eszközeinek értékesítése, az ebből befolyt vételár pedig a tervek szerint fedezetet biztosít majd minden hitelezői igény visszafizetésére. Még nem jelenthető ki ugyan, hogy a bankközi betét összegét a bank megkapja majd, a kilátások azonban pozitívak.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

Pénzügyi intézmény végelszámolása esetén a hitelezők a közzétételtől számított hatvan napon belül jelenthetik be követelésüket, ami a Sperbank esetén május 3-án járt le, a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes teljesítése azonban nem jár jogvesztéssel.

A végelszámolást végző cég a határidő leteltét követő 15 napon belül készíti el a jegyzéket a követelésekről, amelyek minősítéséről az igénybejelentés határidejét követő 45 napon belül küld értesítést a hitelezőknek.

Május 3-ig összesen 2 800 hitelező nyújtott be igényt, amelyek együttes összege közel 430 milliárd forint, a határidő leteltétől függetlenül azonban továbbra is zajlik az újabb igénybejelentések feldolgozása.

A végelszámolási eljárás jelenleg a 2021. évre vonatkozó beszámoló, valamint az ezen alapuló, a tevékenységet lezáró beszámoló tulajdonos általi elfogadásának szakaszában tart, ez alapján készül majd el a végelszámolási és a korrigált nyitómérleg.

A korrigált nyitómérleg adataiból derül majd ki, szükséges-e tőkepótlás a tulajdonosi kör részéről; amennyiben szükséges, a teljesítés vagy annak elmaradás dönti el, hogy a végelszámolás lefolytatható-e. A folyamat ezen szakaszában még nem jelezhető előre, mikor és hogyan fog lezárulni, és mi a hitelezői igények térülésének várható időpontja.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.