Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,85 Ft
Euró
393,32 Ft
Font
457,72 Ft
Bitcoin
66,832 $

Második világháborús repeszromboló gránát került elő Sátoraljaújhelyen

A robbanóeszközre a Bortemplom tornyának rekonstrukciós munkálatai során találtak rá.

Fotó: Facebook / Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hivatalos közösségi médiás oldalán szerdán megjelent bejegyzésből derült ki, hogy második világháborús német repeszromboló gránátra bukkantak a sátoraljaújhelyi Bortemplom tornyának felújítása során. Mint írják, közel nyolc évtizedet szunnyadt, mígnem ismét napvilágra került.

A Facebookon közzétett posztban arra is kitérnek, a hagyomány szerint Szepsi Laczkó Máté református prédikátor – Lorántffy Zsuzsanna udvari lelkésze – készítette a világon az első tokaji aszúbort a 17. század elején. Ezzel lepte meg a prédikátor Lorántffy Zsuzsannát húsvétkor a legenda szerint, és ennek állít emléket az 1913-ban épült Bortemplom.

Érdekességként megjegyzik, az eredetileg 37 ágú pincében volt, hogy több mint egymillió liter bort tároltak, s külön ipari vágány is vezetett hozzá. A 15 centiméteres német repeszromboló gránátot pedig a Bortemplom tornyának felújítása során, a padló alá fúródva találták meg, amelynek kapcsán a tűzszerész járőr megállapította:

A robbanóeszköz gyújtószerkezetének működtető mechanikája letört, valószínűleg akkor, amikor a gránát a torony tetőszerkezetével ütközött. „Feltehetően ezért nem lépett működésbe ez a robbanótest, így egy kis égi segítséggel ugyan, de megmaradt a Bortemplom tornya” – áll a bejegyzésben, amelyben azt is kiemelik, a tűzszerészek elszállították a gránátot a helyszínről, későbbi megsemmisítésre.

Tóth Gabit gyakrabban említették az online médiában tavaly, mint Szoboszlai Dominiket

Pedig a magyar klasszis labdarúgó nem kis eredményeket ért el, s nemzetközi szinten is hatalmas népszerűségre tett szert.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.

Szerda este ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban, élőben adja a tv

Nagy kérdés, hogy Szoboszlai Dominik mennyi lehetőséget kap Jürgen Klopptól, mert mostanában egyre többször jelölte a kispadra a magyar válogatott csapatkapitányát.