Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

A sakkvilágbajnok Magnus Carlsen közleményt adott ki, melyben csalással vádolja Hans Niemannt

Fotó: MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 27. - 14:00

Magnus Carlsen hétfőn egy hivatalos közleményt adott ki, melyben konkrét csalással vádolta meg riválisát, Hans Niemannt, ezzel pedig folytatódik a kálvária, mivel még mindig nem tudni, hogy ha Niemann csalt, azt hogyan vitte véghez.

A sakkvilágbajnok Magnus Carlsen hétfőn egy közleményt adott ki, melyben konkrét csalással vádolta meg riválisát, a szintén sakknagymester Hans Niemannt. A vád előzménye, hogy Carlsen nemrég visszalépett a 2022-es Saint Louis-i Sinquefield Kupán való részvételtől, miután a harmadik fordulóban Niemann legyőzte őt.

Ezt követően, szeptember 20-án nagy port kavart, hogy a Julius Baer Generation Cupon mindössze egyetlen lépés megtétele után visszalépett és jelezte, hogy befejezte a megmérettetést az amerikai ellen.

Ez már nem az első alkalom, hogy Carlsen csalással vádolja Niemannt, noha az amerikai kategorikusan tagadja, hogy bár mi rosszat tett volna. A Twitteren közzétett közleményében Carlsen azt írta:

“Amikor Niemannt az utolsó pillanatban meghívták a 2022-es Sinquefield Kupára, komolyan fontolgattam, hogy még az esemény kezdete előtt visszalépek. Végül úgy döntöttem, hogy játszom. Úgy vélem, Niemann többet – és az utóbbi időkben még annál is többet – csalt, mint amennyit a nyilvánosság előtt beismert.

A tábla feletti fejlődése szokatlan volt, illetve a Sinquefield Kupán játszott mérkőzésünk során is az volt a benyomásom, hogy nem volt feszült, sőt, nem is koncentrált teljesen a játékra, miközben olyan módon játszott le engem, amire szerintem csak kevés játékos képes. Ez a meccs pedig hozzájárult ahhoz, hogy én is másképp tekintsek a dolgokra.”

Carlsen a továbbiakban arról írt, hogy meglátása szerint “a csalás a sakkban egy nagy dolog és egy egzisztenciális fenyegetés a játékra nézve”, éppen ezért úgy véli, hogy “a szervezőknek és mindazoknak, akiknek fontos szeretett játékunk szentsége, komolyabban kellene gondoskodniuk a biztonsági intézkedések, valamint a csalásfelismerési módszerek fokozásán”.

Noha Carlsen már nem először vádolja meg az amerikait csalással, a legfrissebb közleményében sem kívánta részletezni, hogy szerinte Niemann hogyan vihette véghez a csalást. Ennek ellenére közleményében leszögezte, nem áll szándékában a jövőben olyanok ellen játszani, akik a múltban már többször is csaltak, mivel “nem tudja, hogy mire a képesek a jövőben”, végül pedig kifejtette, miért nem akart megszólalni nyilvánosan a témában.

A norvég azt írta, “jelenleg csak korlátozottan van lehetőségem beszélni erről, anélkül, hogy Niemann kifejezett engedélyt adna arra, hogy nyíltan beszéljek az ügyről”, hangsúlyozva, hogy eddig csak “tetteivel tudott beszélni”, ám ezen cselekedetek is egyértelműsítették, hogy egyszerűen nem hajlandó Niemannal sakkozni. Végezetül megjegyezte, reméli, hogy “kiderül az igazság az ügyben, bármi is legyen az”.

Kissé meglepő volt azonban a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) pénteki közleménye, melyben nyilvánosan dorgálták meg Carlsent, amiért egyetlen lépés után úgy határozott, hogy visszalép Niemann ellen a mérkőzésen, noha a közlemény végén megjegyezték, osztják a sakkvilágbajnok “mélységes aggodalmát az esetleges csalás kapcsán”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.