Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $
Fotó: Unsplash/Timon Studler

Nemzetközi felháborodást keltett az Al Jazeera újságíró munkatársának jeruzsálemi letartóztatása

Szerző: Kornis Vivien

A nemzetközi érdekvédelmi szervezetek szerint az izraeli hatóságok egyértelműen szándékosan akadályozzák az újságírók munkáját Jeruzsálemben, Gázában és Ciszjordániában. Az izraeli szervek ezzel nemcsak a sajtószabadságot és alapvető emberi jogokat, hanem minden nemzetközi egyezményt is tudatosan megsértenek.

not image

Kornis Vivien

2021. június. 6 - 18:53

Givara Budeiri, az Al Jazeera arab újságíró munkatársa éppen egy Sheikh Jarrah-ban zajló demonstárcióról tudósított szombaton, amikor az izraeli rendőrség rátámadt és letartóztatta őt, Nabil Mazzawi, az Al Jazeera opratőr munkatársának felszerelését pedig tönkretették.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Budeirit több órára őrizetbe vették, szabadon bocsátása után pedig elmondta, hogy az izraeli rendőrök ok nélkül a falnak rúgták. Az újságíró 2000-ben kezdte meg a munkát a dohai székhelyű Al Jazeeránál, bántalmazása és letartóztása idején pedig “press”, vagyis “sajtó” feliratú golyóálló mellényt viselt. Budeiri ráadásul az izraeli kormány sajtóirodája által kiadott igazolvánnyal is rendelkezik. 

Az újságíró elmondta, hogy a rendőrség “bűnözőként kezelte”, amikor az örsre szállították, és megakadályozták a nehés és kényelmetlen golyóálló mellényének levételében, illetve abban, hogy becsukja a szemét. A rendőrség azzal gyanúsítja, hogy megrúgott egy izraeli katonát, Budeiri azonban ezt az állítást hevesen tagadja.

Budeirit azzal a feltétellel engedte szabadon a hatóság, hogy vállalja, hogy 15 naig nem lép Kelet-Jeruzsálem Sheikh Jarrah városrészébe, ahol folyamatosan tüntetnek a palesztinok és tiltakozó akciókat rendeznek, az izraeli biztonsági erők pedig folyamatos erős jelenléttel és kemény fellépéssel törik le a nyugtalanságokat.

Dr. Mostefa Souag, az Al Jazeera Media Network megbízott főigazgatója elítélte és élesen bírálta Budeiri letartóztatását.

“Újságíróinik szisztematikus célbavétele teljes mértékben sért minden egyes nemzetközi egyezményt. Az izraeli megszállás erőinek mai erőszakos fellépése Givara Budeiri és Nbil Mazzawi ellen teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az újságírók alapvető emberi jogait” – idézte Souagot az Al Jazeera.

Az újságírók elhallgattatása a terrorizálásukkal az izraeli hatóságok számára rutinszerű tevékenységgé vált, amint azt az utóbbi hetekben Gázában és a megszállás alatt álló Jeruzsálemben láthattuk. 

Hoba Abdel Hamid, az Al Jazeera munkatársa szintén a területen tartózkodott, amikor Budeirit letartóztatták és végignézte az izraeli rendőrség erőszakos fellépését, visszaélését ellene. Hamid elmondta, hogy miközben azt követelték az újságírótól, hogy mutassa fel az izraeli sajtóigazolványát, folyamatosan lökdösték. 

A szemtanúk szerint a hatóságoknak semmi oka nem volt arra, hogy Budeiri ellen fellépjenek, vagy erőszakot alkalmazzanak, és nem lehet tudni, miért pont őt kezdték bántalmazni és letartóztatni a számos újságíró közül, akik ugyanazt a munkát, ugyanúgy végezték, mint az Al Jazeera munkatársa.

Barbara Trionfi, a Nemzetközi Sajtó Intézet (International Press Institue) munkatársa megdöbbenéssel fogadta Budeiri letartóztatását. Trionfi közölte, hogy az elmúlt hetekben és hónapokban számos esetben léptek fel támadólag az újságírók ellen az izraei erők, így az Al Jazerra munkatársának esete nem izolált incidens. 

Az izraeli hatóságok viselkedése teljes mértékben elfogadhatatlan.

Sabrina Bennoui, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szóvivóje egyetért Trionfival.

Az eset a sajtószabadság egyértelmű megsértése, hiszen Budeiri nyilvánvalóan felismerhető volt a sajtómellényben. Az izraeli hatóságok egyértelműen szándékosan akadályozzák az újságírókat a munkájuk elvégzésében. 

Május 15-én az izraeli légierő elpusztított egy gázai toronyházat, mely többek között az Al Jazeera sajtóirodáinak is otthont adott. Erről itt számoltunk bővebben.

Az RSF jelentése szerint legalább 14 palesztin újságírót tartóztattak le és tartanak őrizetben az izraeli hatóságok az elmúlt hetekben anélkül, hogy vádat emelnének ellenük vagy bíróság elé állítanák őket.

Ez a típusú bűnügyi felügyelet hat hónapon keresztül is tarthat az izraeli törvények értelmében, és “titkos bizonyítékokon” alapul, melyet leginkább az elfoglalt palesztin területeken élő palesztinok ellen használnak fel, és évtizedek óta alkalmazzák.

Számos palesztin újságíró számára megtagadták a hatóságok a Sheikh Jarrah-ba való belépést annak ellenére, hogy rendelkeznek az izraeli kormány által kiadott sajtóigazolványokkal, és a rendőrség szerint pont erre van szükség ahhoz, hogy a helyszínen tartózkodhassanak. 

A Palesztin Emberi Jogi Központ dokumentumai alapján készített, tavaly közzétett jelentés szerint legalább 98 esetben támadtak rá újságírókra az izraeli erők az elfoglalt palesztin területeken, közülük pedig 40-re fegyverrel lőttek rá, és ketten legalább egy szemükre megvakultak az erőszak következtében.