Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

4 sajt, amely segíthet a vérnyomás csökkentésében

4 sajt, amely segíthet a vérnyomás csökkentésében

4 sajt, amely segíthet a vérnyomás csökkentésében
Shutterstock/Illusztráció

Bizonyos sajtok mértékletes fogyasztása segíthet a magas vérnyomás csökkentésében – állítják dietetikusok, akik négy konkrét fajtát is kiemeltek, amelyek alacsonyabb nátriumtartalmuk és magas kalciumtartalmuk révén jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszer egészségére.

A Mirror cikke szerint a magas vérnyomás – vagyis hipertónia – világszerte az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, amely „szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet”, ráadásul sokszor tünetmentesen marad észrevétlen. A lap kiemel, már a kisebb vérnyomáscsökkenés is jelentős hatással lehet az érrendszeri betegségek kockázatának mérséklésére.

A cikk a videó után folytatódik

Bár a sajt elsőre nem tűnik ideális választásnak a magas sótartalom miatt – a Brit Szívalapítvány szerint például egy adag cheddar több sót tartalmazhat, mint egy zacskó chips –, a megfelelő fajták kiválasztásával mégis támogathatjuk a vérnyomás szabályozását. A sajt fermentációs folyamat révén készül, ami kedvezően hat a bélflórára, emellett gazdag kalciumban, fehérjében, zsírokban és vitaminokban.

Az Eating Well által idézett kutatások szerint a kalciumbevitel növelése enyhén csökkenti mind a szisztolés, mind a diasztolés értékeket. Egy másik vizsgálat pedig arra jutott, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb vérnyomással.

A dietetikusok négy sajtot emeltek ki, amelyek különösen ajánlhatók:

  • Svájci sajt: Lauren Trahan regisztrált dietetikus szerint „A svájci sajtban a legalacsonyabb a nátrium, 54 milligramm unciánként. Egyszerűen nem olyan erősen feldolgozott, így természetesen alacsonyabb nátriumtartalmú.” Emellett 252 mg kalciumot is tartalmaz adagonként.
  • Mozzarella: a friss mozzarella 85 mg nátriumot tartalmaz unciánként, így szintén kedvező választás.
  • Kecskesajt: Susie Polgreen dietetikus kiemelte, hogy a kecskesajt 118 mg nátriumot és 85 mg kalciumot tartalmaz, ezért jó opció lehet.
  • Ricotta: fél csészényi adagja 135 mg nátriumot és 289 mg kalciumot biztosít.

A szakértők hangsúlyozzák, a sajt fogyasztása önmagában nem helyettesíti az orvosi kezelést, de része lehet egy kiegyensúlyozott, sóban szegény étrendnek, amely hozzájárulhat a vérnyomás kordában tartásához.