Dollár
429,62 Ft
Euró
421,04 Ft
Font
476,35 Ft
Bitcoin
19,324 $

Rusvai Miklós tisztázta a legégetőbb kérdéseket a koronavírus-fertőzés kapcsán

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 10. - 17:50

Az a hír járja, hogy a fertőzésből kigyógyultak akár pár napon belül is újrafertőződhetnek a koronavírus valamely variánsával.

Rusvai Miklós vírusszakértő most tisztázta az azzal kapcsolatos kérdéseket, hogy vajon valóban napokon belül újrafertőződhetünk-e a koronavírus valamely variánsával, miután kigyógyultunk a fertőzésből. Rusvai Miklós a Ripostnak adott interjújában fejtette ki, hogy bár az újrafertőződésre van esély, arra már sokkal kevesebb, hogy ez pár napon belül történik meg.

Soron kívül Muri Enikőnek annyit sem ér Hódi Pamela, mint egy üres szemeteszsák

A virológus megosztotta, a koronavírussal történő újrafertőződés maximum néhány héttel a felépülés után történhet meg, ezt alátámasztva pedig egy példát is megosztott:

“Eddig a legrövidebb idejű újrafertőzés 22 nap volt, azonban azt nem ugyanaz a koronavírus variáns okozta, hanem a delta után kapta el valaki az omikront, illetve valamilyen más koronavírus variánsfertőzés betegítette meg újra a pácienst. Ez egy bizonyított spanyol eset volt”.

Rusvai emellett egy olyan szélsőséges esetről is beszámolt, mely az Egyesült Királyságban történt:

“Több, orvosok által számon tartott rekord is létezik. Egy beteg bő egy éven át volt folyamatosan fertőzött. Hetente, tíznaponta vettek tőle mintát, és a tesztje mindig koronavírus-pozitivitást mutatott. Nem szabadult meg a vírustól, nem lett immunis ellene, és végül covidban is halt meg.

A genetikai vizsgálatok kimutatták, nem arról volt szó, hogy újra és újra fertőződött a páciens, hanem egy éven keresztül végig ugyanaz a vírus munkált benne. Itt viszont nem tudjuk, hogy a betegnek voltak-e más betegségei, mivel ezt nem hozták nyilvánosságra. Nem tudható, hogy AIDS-es volt-e, vagy esetleg más immunhiányt okozó betegségben szenvedett-e a beteg, netán kezelés kapott”.