Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Így lesz a brokkoli és a karfiol roppanós, valamint ízletes

Így lesz a brokkoli és a karfiol roppanós, valamint ízletes

Így lesz a brokkoli és a karfiol roppanós, valamint ízletes
Shutterstock/Illusztráció

A brokkoli és a karfiol sokszor kapja meg azt a kritikát, hogy íztelen és unalmas zöldség, ám ennek oka legtöbbször nem magukban az alapanyagokban, hanem az elkészítési módban keresendő.

A legtöbben ugyanis egyszerűen vízben főzik őket, amelynek eredménye egy szétfőtt, pépes állag, miközben a zöldségek elveszítik természetes cukortartalmukat és tápanyagaik jelentős részét is. A brit gasztronómia egyik legismertebb alakja, Mary Berry azonban egészen más módszert ajánl. „A főtt zöldségekhez képest ez egy gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes változat. Így elkészítve a brokkoli és a karfiol megőrzik a kellemes roppanósságukat is” – írja Mary Berry Everyday című szakácskönyvében.

A cikk a videó után folytatódik

Berry szerint a magas hőfokon, kevés olívaolajon történő pirítás nemcsak a zöldségek állagát őrzi meg, hanem karamellizálja a bennük lévő természetes cukrokat is, amelynek köszönhetően diós, enyhén édeskés, mégis telt ízvilág alakul ki. A szakácsnő hangsúlyozza, hogy a serpenyős elkészítés nemcsak ízletesebb, hanem egészségesebb is, hiszen így jóval több vitamin marad a zöldségekben, mint a hagyományos főzés során – említi meg a cikkében a Mirror.

A recept különlegessége a rugalmasságában rejlik: a brokkoli és a karfiol mellé bátran adhatunk fokhagymát, salottát vagy akár kedvenc fűszereinket, így a zöldségek könnyen a család kedvenceivé válhatnak. A módszer lényege, hogy a zöldségeket először forró olajon kell pirítani, majd rövid ideig lefedve párolni, végül újra nagy lángon ropogósra sütni.

Mary Berry ajánlása szerint a végén kevés mézzel, sóval, borssal és akár csilipelyhekkel ízesítve a brokkoli és a karfiol teljesen új arcát mutatja: nem kötelező köretként, hanem önálló, ízletes fogásként is megállja a helyét.