Szabadlábra helyezik Ronald Reagan elnök merénylőjét

Ronald Reagan elnök negyven évvel ezelőtt Camp David-ben készül a beszédére. Fotó: Twitter/The Reagan Foundation and Institute
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 28. - 11:29

Feltételes szabadlábra helyezik a Ronald Reagan elleni merényletet elkövető férfit.

Az amerikai elnök ellen 1981. március 31-én akart merényletet elkövetni az akkor 25 éves John Hinckley azért, hogy felhívja magára A taxisofőr című filmben látott Jodie Foster színésznő figyelmét. 

Az elnök lőtt sebet kapott a mellkasán a washingtoni Hilton szálloda előtt, és közel két hétig kórházban feküdt, azonban utána teljesen felépült. A lövöldözésben három másik személy is megsebesült – írja a New York Post

Hinckleyt az esküdtszék 1982-ben az elmeállapota miatt nem találta bűnösnek.

Kate Weston szövetségi ügyész a mostani meghallgatáson közölte, hogy az igazságügy-minisztériummal egyetértésben feltétel nélkül szabadlábra helyezhetik Hinckley-t abban az esetben, hogyha az elmeállapota továbbra is stabil marad. 

Hozzátette azonban, hogy a korlátozásokat csak 2022 júniusában kell feloldani, hogy az ügyészek továbbra is tanulmányozhassák Hinckley életét édesanyjának halála után. 

A jelenlegi bírósági feltételek szerint Hinckley-nek orvosokkal és terapeutákkal kell felügyeltetnie pszichiátriai gyógyszereit, és egyéni és csoportos terápiás foglalkozásokon kell részt vennie. Fegyvert sem birtokolhat, és megtiltották neki, hogy kapcsolatba lépjen Reagan gyermekeivel vagy Jodie Foster színésznővel, akinek a lövöldözés idején megszállottja volt.

Hinckley tavaly megnyert egy bírósági pert, amely lehetővé tette számára, hogy dalokat tegyen közzé az interneten, és dalszerzőként meg tudjon élni.