Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,068 $

Robotok építenék meg az űrben működő végtelen napelemparkokat

Az áttöréshez azonban még jó néhány fontos kérdésre kell megnyugtató választ találni.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Az egyik legfontosabb megújuló energiaforrásunk központi csillagunknak köszönhető, azonban a földi kiaknázása kapcsán van egy megoldhatatlan probléma, méghozzá a felhők. Most viszont azt vizsgálják, hogy lehetne mégis megvalósítani a nap 24 órájában történő termelést.

Ehhez nincs más lehetőség, mint az űrben létesíteni óriási napelemparkokat, melyeket robotok szerelnének össze és a karbantartásukat is elvégeznék. Az ötlet bár ígéretesnek tűnik, és a Space Solar már egy vezeték nélküli energiaátviteli módszert is bemutatott, maradtak még kérdőjelek. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

A fejlesztők szerint nagyjából még egy évtized, mire a technológia a megvalósítás szintjére jut, azt követően pedig pár év, mire nagyobb volumenű napenergia-termelést tudnak majd biztosítani az „űrtelepekről”.

A Space Solar arra a kérdésre, hogy a napelemek felbocsátását miként tervezik megoldani, a SpaceX többször felhasználható rakétáit hozta fel példaként, amivel akár 90 százalékkal is csökkenthetnék a költségeket – írja a Cybernews.

Egy űrbéli naperőmű azonban még így is nagyjából 8000 milliárd forintnyi összeget emésztene fel, arról nem is szólva, hogy a napelemek sokkal gyorsabban amortizálódnának, mint a Földön, ráadásul a jelenlegi robottechnológia sem képviseli még azt a szintet, amivel megoldható lenne a rendszer kiépítése.

A problémák megoldása azonban már csak idő kérdése, és az sem véletlen, hogy az Egyesült Királyság kormánya fontmilliókkal támogatja a projektet.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.