Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,30 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
458,63 Ft
Bitcoin
60,737 $

Robot tanítja újra járni a betegeket egy magyar kórházban, eddig 40 páciensük volt

Emellett további száz beteg kezelését tervezik.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Súlyos agyi sérültek és mozgászavarokkal élő betegek robotikus rehabilitációs kezelését kezdték meg a Kaposi Mór Oktató Kórházban. A Dél-Dunántúlon egyedülálló kezelések eddig negyven beteg életminőségén javítottak – írja a Somogy vármegyei hírportál, a sonline.hu. Egy helyi férfi azok közé tartozott, akiknél az elsők közt kezdték el alkalmazni a különleges robotikus eszközt, az exoskeletont, s immár a harmadik 15 alkalmas kezelésen vesz részt a kaposvári kórházban.

Először a lábára rárakják az eszközt, majd egy futópadon kell járnia, amelynek kapcsán úgy érzi, megéri a fáradtságot, ugyanis sokkal könnyebben tud járni, nem inog annyira a teste. Egy másik páciensnél 2022-ben diagnosztizáltak ideg- és izomsorvadásos betegséget, amely nem gyógyítható, csak szinten tartható. Ő szintén harmadik alkalommal vesz részt a robotikai eszköz bevonásával alkalmazott terápián. Ennek során egy cseh gyártmányú eszközön lépdel, miközben a testét rögzítik felülről, és a futópadon különböző feladatokat kell végrehajtania, a számítógép pedig minden mozgását rögzíti. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Ő hasonlóan pozitív véleményen volt a terápia kapcsán, mint mondta, sokkal jobban érzi magát tőle, s kellemesen elfárad a gyakorlatok után. Androsits Mónika, a kaposvári kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályának főorvosa pedig azt mondta: „Többféle robotterápiát indítunk, amelyek a régi, hagyományos terápiákat egészítik ki. Azt várjuk a kezelésektől, hogy minél előbb vissza tudjuk integrálni a sérülteket a mindennapi életükbe”.

A portál megjegyzi, az exoskeletonnal főként stroke-os, bénult betegek egyensúly-koordinációs képességét, járásának stabilizálását és izomerejét fejlesztik. (Videó a portál oldalán). „A terápia felírását szakorvosi vizsgálat előzi meg, majd a betegek tizenöt alkalmas kezelésen vesznek részt, amely mellett a gyógytorna is zajlik, miközben folyamatosan figyeljük az állapotukat” – magyarázta a főorvos. Mindemellett Tollár József, a Központi Fizioterápiás és Neurorehabilitációs Egység vezetője hozzátette: a kaposvári kórházban 2021-ben kezdődött meg a robotikus terápiák tanulása, több munkatársuk licenszvizsgát is tett.

„Az exo­skeleton újra tanítja járni a beteget, a modern berendezés segítségével az egészséges láb mozgását átveszi a nem túl jól működő végtag. A motoros funkciókat, a speciális ingerléseket biztosítja ez az eszköz, így gyorsabb a beteg járástanulása” – fejtette ki, hozzáfűzve, további száz beteg kezelését tervezik. Egyúttal kiemelte, a robotika robbanásszerűen fejlődik nemcsak a sebészetben, hanem a rehabilitációban is. A kaposvári kórház számára pedig óriási lehetőség, hogy a dél-dunántúli régióban egyedülálló módon valósíthatnak meg fejlesztést. Egyébként a Samsung is dolgozik egy hasonló eszközön, amely az EX1 nevet kapta, ennek kapcsán ebben a cikkben írtunk több információt.