Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Meg kell mosni a rizst főzés előtt? Itt a válasz

Meg kell mosni a rizst főzés előtt? Itt a válasz

Meg kell mosni a rizst főzés előtt? Itt a válasz
Fotó: Unsplash

Valóban meg kell mosni a rizsszemeket feldolgozás előtt? Ennek jártak most utána.

Tény, hogy a rizszsizsik (Sitophilus oryzae) képes bejutni a rizses zacskókba, ahol észrevétlenül befúrhatja magát az ételbe. A faj nem különösebben ritka, és elfogyasztása ugyan nem veszélyes, ennek ellenére érdemes figyelni jelenlétére. Fontos tudni, hogy a rizszsizsikek nevük dacára egyéb növényeket, így kukoricát és más gabonaféléket is elfogyasztanak. A faj az ormányosbogarak közé tartozik, legfőbb ismertetőjegye a hosszúkás orr. Amellett, hogy megeszi a szemek belsejét, nőstény egyedei beléjük is petéznek, így képesek megfertőzni a konyhát.

Az ipari rizstermesztés részeként bizonyos fokú füstöléssel próbálják távol tartani a kártevőket, de a megoldás ritkán nyújt teljes hatékonyságot. A kifejlett rovarokat ugyan kiszűrhetik ezzel, a lárvákat viszont nehezebb kiiktatni. A lárvák pedig képesek a rizsszemeket teljesen üresre rágni, majd kikelni, később a szabadba jutva elkezdhetik a szaporodást. Emiatt már néhány lárva is elegendő ahhoz, hogy amennyiben a csomagot hónapokig nem megfelelően tárolják, teljesen tönkretegyék az ételt. A vizsgálatok alapján a legtöbb zsizsik a nyers, hántolt szemekben van jelen.

Vagyis a kártevők annál gyakoribbak, minél közelebb van a rizs a forráshoz. Az importált és részben főzött rizsben kisebb eséllyel fordulnak elő, a szakértők szerint a hősterilizálás hatékonyan minimalizálja a fertőzés esélyét. Ennek ellenére néhány rovar így is bejuthat a fogyasztók éléskamrájába – írja a 24.hu az IFLScience cikke alapján. Bár néhány zsizsik elfogyasztásától senkinek sem lesz baja, ha valakit zavar az extra fehérje gondolata, valóban nem árt lemosni a szemeket. A legjobb technika mégis a megelőzés.

Kiemelik: ha a rizst légmentesen záró edényben, hűvös, száraz helyen tartjuk, a zsizsikek valószínűleg nem tudnak elszaporodni. Ezzel nemcsak az esetleges kellemetlenségektől óvhatjuk meg magunkat, hanem azt is elkerülhetjük, hogy a csomagolás tartalma tönkremenjen. A rizs fogyasztás előtti megmosása mellett egyébként más érvek is szólnak: pl. így eltávolíthatjuk a csomagolásról leváló apró műanyagtörmelékeket, illetve egyéb szennyeződéseket. A vizsgálatok alapján ugyanakkor az az elmélet nem igaz, hogy a mosással csökkenthető a szemek keményítőtartalma.


Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy kutatás bizonyítja, egyáltalán nem mindegy, hogyan főzzük le a kávét. Mint kiderült, svéd kutatók különböző kávéfőzési módszereket vizsgáltak, amelyeket követően érdekes megállapításokat tettek, erről itt olvashat bővebben. Mindemellett arra is kitértünk, miért nem jó ötlet a megnyitott konzervdobozt a hűtőbe tenni. Az ilyen módon tárolt élelmiszerbe ugyanis idegen anyagok is bejuthatnak.